Gerillák agya segített az olvasás megértésében

MTI
megjelent: 2009.10.15.

Egykori lázadók segítségével szereztek pontosabb információt a nyelvi működés biológiai hátteréről.

A nyelv velünk született emberi képesség, az olvasás azonban tanult készség, amelyet hosszas tanulással és gyakorlással szerzünk meg és fejlesztünk.

Nehezen tisztázható, hogy az olvasási készség megszerzésében mely agyterületek vesznek részt, mert legtöbben gyerekkorban sajátítják el az olvasás tudományát, ekkor pedig számos más hatás is éri az agyat.

Olvasni nem tudó felnőttek vizsgálatánál viszont az a nehézség, hogy közülük sokan egészségi vagy tanulási problémával küszködnek, így torzulhat az olvasástanulásra adott agyi válasz, amelyből a kutatók következtetéseket vonhatnak le.

Gerillák agyát vettették alá vizsgálatnak

Ön tudta?
A gyermekek olvasási zavara nem függ az intelligenciától, sőt, tulajdonképpen intelligenciaszinttől független olvasási gyengeséget jelent, a központi idegrendszer információ feldolgozás funkciójának zavaráról van szó. Közismert például, hogy Einstein és Andersen is ilyen problémával küzdött.
Spanyol, kolumbiai és brit kutatók most húsz egykori lázadó segítségével szereztek pontosabb információt a nyelvi működés biológiai hátteréről.

A volt gerillák egy társadalmi újraintegráló programban vettek részt Kolumbiában, és annak részeként megtanultak olvasni. Az önként vállalkozók agyát mágneses rezonanciás elven működő képalkotó berendezéssel (MRI) vizsgálták. Az eredményeket 22 hasonló kulturális hátterű, ám még olvasni nem tudó ember agytérképeivel vetették össze.

Az újonnan olvasni tudók szürkeállományának sűrűsége a bal agyfélteke több területén nagyobbnak mutatkozott, valamint több kapcsolat fejlődött ki az egyes területek idegsejtjei között is, és nagyobb lett a fehérállomány is.

Az angular gyrus szerepe

A legjelentősebb megállapítás az angular gyrus nevű agyterület feladatát érinti. Mintegy másfél évszázadig úgy vélték a szakemberek, hogy az angular gyrus a leírt szó képét, a szóalakot ismeri fel, majd lefordítja hangokra és jelentésre.

A most megjelent tanulmány szerzői azonban megállapították, hogy az angular gyrus agyterületnek köztes feladata van: megjósolja, hogy mit lát majd az agy.

"A hagyományos elképzelés szerint az angular gyrus afféle szótárként működik, a szó betűit jelentésre fordítja. Megmutattuk, hogy valójában előrelátó szerepe van abban, hogy mit észlel majd szemünk; ez inkább hasonlít a mobiltelefonok szóválasztást kitaláló sms-funkciójához" - tudatta sajtóközleményében Cathy Price, a londoni University College professzora, a kutatás résztvevője.

Az eredmények segíthetik az olvasászavarok, a diszlexia okainak megértését is.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Agyi érelmeszesedés

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Agyi ciszták

A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is...

Vascularis encephalopathia

Az encephalopathia az agy azon állapotára utal, melyben az agy normális működése átmenetileg vagy idülten károsodik. Okai igen különbözőek.

Meningeoma - Tünetek és kezelés

A meningeoma jóindulatú agydaganat, az agyburok (meninx) sejtjeinek burjánzásából származik. Milyen tünetek utalnak a betegségre, hogyan ismerhető...

Az Alzheimer-kór okai

Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen...

Az agysorvadás okai és a betegek kilátásai

Az agysorvadás nem egy egységes betegség, sokkal inkább egy tünet, melyet rendszerint képalkotó vizsgálatok alapján állapítanak meg. Lényegében az...

Diszlexia, az olvasás zavara

Ahhoz, hogy a gyermek pszichésen is megfelelően fejlődjön, a központi idegrendszer optimális fejlődésére és bizonyos környezeti feltételekre is...

Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott mindennapok

Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.