• A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen

    Szerző: MTI

    A H1N1 vírusban megtalálhatók korábbi vírustörzsek darabjai, amelyekkel a hatvan év felettiek találkozhattak évtizedekkel ezelőtt, így "alvó" immunsejtekkel rendelkeznek, amelyek védik őket.

    Azoknál az embereknél, akiknek a szervezete fertőzés vagy oltás formájában találkozott már a szezonális influenza vírusával, kialakult egyfajta immunitás, amely védi őket az új típusú influenza ellen - közölték szerdán amerikai kutatók.

    Hirdetés

    "Ezek a megállapítások jelzik, hogy a népességben jelen van egy bizonyos fokú védettség a pandémiás H1N1 influenzavírussal szemben, amely megmagyarázza, miért enyhék általában a 2009-es H1N1 fertőzéshez kapcsolódó tünetek" - mondta Carol Cardona, a Californiai Egyetem munkatársa, akinek tanulmánya az Emerging Infectious Diseases című szaklapban jelent meg.

    A T-sejtek védelme

    Cardona szerint sok figyelem fordul az antitestek felé, amelyek a szervezetben felismerik és elpusztítják a betolakodókat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Testünk azonban termel úgynevezett citotoxikus T-sejteket is, amelyek vírusellenes molekulákkal megölik a fertőzött sejteket, és megtisztítják a szervezetet a vírustól. Ezek az elsődleges immunválaszt hordozó T-sejtek jelenthetik a védelmet a H1N1 ellen is.

    Eltérő lehet a tünetek a súlyossága

    A kutató munkatársaival korábbi tanulmányok adatait elemezte, olyan rövid fehérjeszakaszokat vizsgálva, amelyek a vírus kevésbé változékony régióiban találhatók.

    Több mint egy tucat olyan darabkára (epitópra) bukkantak a H1N1 vírusban, amelyek az évek óta keringő szezonális influenza vírusokban is jelen vannak.

    "Nem mindenkinél termelődnek ezek a fehérjedarabkák - ez magyarázhatja, hogy egyeseknél súlyosabb tünetekkel jár a H1N1 fertőzés, míg másoknál enyhébbekkel" - tette hozzá Cardona.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.16 10:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    H1N1 - "Egymillióan is meghalhattak volna"

    Mexikó egészségügyi minisztere szerint a H1N1 miatt bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően nem halt meg egymillió ember az országban.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.