H1N1: Az egészségügyi dolgozók többsége nem oltatja be magát

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A kórházak, rendelőintézetek munkatársainak csupán egyharmada kérte a – számukra ingyenes – oltást, jóllehet, ezzel nemcsak a saját egészségüket, de a velük kapcsolatba kerülő betegeket is veszélyeztetik.

Az egészségügyben dolgozók tehát igencsak szkeptikusak a H1N1 vírus elleni vakcinát illetően. „Döbbenetes tény, de nem tudunk tenni ellene semmit.” Ezt az országos tiszti főorvos mondta a WEBBetegnek annak kapcsán, hogy az egészségügyben dolgozó, közvetlenül a betegekkel foglalkozó mintegy 120 ezer főből mindössze 41 ezren oltatták be magukat az új típusú influenza ellen.

"Mindenki oltassa be magát!"

Az új típusú influenzajárvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszköze a védőoltás - egyebek mellett ezt tartalmazza az Országgyűlés egészségügyi bizottságának állásfoglalása, amelyet szerdai ülésén egyhangú támogatással fogadott el a testület.

A vakcinálás esetleges kötelezővé tételét a gyógyítók körében teljesen kizárta, mondván, az oltás önkéntes, és annak sincs jogi alapja, hogy a gyógyító munkavégzés feltételéül szabják a H1N1 elleni oltás meglétét. Intézményi szinten sem tud mit tenni a tisztiorvosi hivatal, vagyis a kórházak működési engedélyét meghatározó, úgynevezett minimumfeltételek közé sem „illeszthetik be” az intézmények magas átoltottságát.

Falus Ferenc megjegyezte azt is, hogy az ágazatban dolgozók egykor esküt tettek – egyebek mellett - arra is, hogy minden erejükkel és tudásukkal meggátolják a járványok terjedését, így – elvileg – saját védettségük megszerzésével is óvják a betegeket. Ennek betartása azonban nem jogi, hanem etikai kérdés.

Mindez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézményekben sem érezheti magát senki nagyobb biztonságban, mint máshol, így a kórházakban is fokozottan figyelni kell a higiénés előírások betartására – figyelmeztet a főorvos.

Megkezdték az oltást

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) szerdán kezdték meg a dolgozók oltását. Az eseményen részt vett Székely Tamás is, aki a legfrissebb influenza-adatokat ismertetve elmondta: Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét.

Az elmúlt héten 16 ezer influenzaszerű megbetegedés volt, ez 12 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. A jelentő orvosok által beküldött minták közül tizenegyben igazolódott az új vírus jelenléte.Hozzátette: néhány napon belül megérkezik a 3-18 év közötti gyermekeknek adható oltóanyag forgalomba hozatali engedélye is, így hamarosan ebben a körben is megkezdhetik az oltást.

A szaktárca vezetője rámutatott arra is, hogy a mostani, erős hidegfront, a szeles, esős idő kedvez a légúti fertőzéseknek, így várhatóan az újinfluenza is a korábbiaknál nagyobb intenzitással terjed majd. A közelgő járvány legnagyobb veszélye az, hogy olyan egészséges fiatal felnőtteket fenyeget, akik eddig nem tartoztak az influenza rizikócsoportjaiba.

A legfrissebb nemzetközi adatok alapján a H1N1 vírus áldozatainak majd felére hirtelen, minden előzmény nélkül csapott le a gyilkos kór. A járványnak leginkább kitettek tehát pont azok, akik – krónikus betegség híján – a legkevésbé fogékonyak a kampányokra, így csak elenyésző hányaduk adatja be magának a vakcinát.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.