• H1N1 - Hamarosan újult erővel csap le az emberiségre

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az influenza-világjárvány második hulláma néhány hét múlva megérkezik - jelentette ki szerdán az ECDC európai járványügyi intézet egyik vezetője.

    Denis Coulombier az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban az eddigi reagálást a járványra megfelelőnek minősítette. "Helyes volt a lehető legrosszabb forgatókönyvre felkészülni"- húzta alá.

    Hirdetés

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen - Tanulmány
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen., Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    A szakember felidézte, hogy a világjárvány áprilisi, mexikói kezdetekor még nem lehetett tudni, mennyire súlyos a helyzet.

    De "jól tettük, hogy úgy készültünk fel, ahogyan. Mindig úgy kell készülni, hogy a dolgok a legrosszabb módon alakulnak" - mondta Coulombier.

    Igaz, hogy az új influenzának kisebb a halálozási rátája, mint a szokásos szezonális influenzáknak, de a világjárványos vírus nem ugyanazoknál a csoportoknál okozza a legsúlyosabb eseteket. Veszélyben vannak a gyerekek, akik általában könnyen megússzák a szezonális influenzát.

    "Ha 12 éves gyerekek meghalnak influenzában, az súlyos közegészségügyi probléma" - jelentette ki az ECDC szakembere. Ezzel szemben az új influenza viszonylag megkíméli az időseket, akikre általában veszélyes a szezonális influenza.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az újinfluenzás betegek gyógyítása nagy megterhelést rótt az országok közegészségügy rendszerére. A betegeket intenzív osztályokon kellett kezelni, sokszor volt szükség lélegeztető készülékre.

    A szakember felidézte, hogy egy skót beteget például Svédországba kellett intenzív kórházi osztályra átszállítani.

    Viszont a szakember szerint jó hír, hogy a járvány második hulláma előtt nem nő robbanásszerűen a fertőzések száma, vagyis feltehetőleg nem kell majd versenyt futni az idővel.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.14 14:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza: eddig enyhébb a járvány a tavalyinál

    Eddig enyhébb volt az influenzajárvány, mint tavaly ilyenkor - mondta az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtök reggel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.