H1N1 - Hamarosan újult erővel csap le az emberiségre

Szerző: Független Hírügynökség

Az influenza-világjárvány második hulláma néhány hét múlva megérkezik - jelentette ki szerdán az ECDC európai járványügyi intézet egyik vezetője.

Denis Coulombier az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban az eddigi reagálást a járványra megfelelőnek minősítette. "Helyes volt a lehető legrosszabb forgatókönyvre felkészülni"- húzta alá.

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen - Tanulmány
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen., Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
A szakember felidézte, hogy a világjárvány áprilisi, mexikói kezdetekor még nem lehetett tudni, mennyire súlyos a helyzet.

De "jól tettük, hogy úgy készültünk fel, ahogyan. Mindig úgy kell készülni, hogy a dolgok a legrosszabb módon alakulnak" - mondta Coulombier.

Igaz, hogy az új influenzának kisebb a halálozási rátája, mint a szokásos szezonális influenzáknak, de a világjárványos vírus nem ugyanazoknál a csoportoknál okozza a legsúlyosabb eseteket. Veszélyben vannak a gyerekek, akik általában könnyen megússzák a szezonális influenzát.

"Ha 12 éves gyerekek meghalnak influenzában, az súlyos közegészségügyi probléma" - jelentette ki az ECDC szakembere. Ezzel szemben az új influenza viszonylag megkíméli az időseket, akikre általában veszélyes a szezonális influenza.

Az újinfluenzás betegek gyógyítása nagy megterhelést rótt az országok közegészségügy rendszerére. A betegeket intenzív osztályokon kellett kezelni, sokszor volt szükség lélegeztető készülékre.

A szakember felidézte, hogy egy skót beteget például Svédországba kellett intenzív kórházi osztályra átszállítani.

Viszont a szakember szerint jó hír, hogy a járvány második hulláma előtt nem nő robbanásszerűen a fertőzések száma, vagyis feltehetőleg nem kell majd versenyt futni az idővel.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

"Megjósolták" a világjárványt

Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.