Fulladást okozhat a hörghurut - Mi a legújabb ellenszer?

Szerző: MTI

A hörgőszűkület és ezáltal fulladást okozó, idült hörghurut kezelésére használt eddigi gyógyszerek csak rövid ideig csillapították a tüneteket és a panaszok néha csupán ismételt alkalmazás esetén enyhültek megfelelően.

A várhatóan hamar bevezetésre kerülő indacaterol különleges porlasztóval juttatható be a tüdőbe és a hatás öt percen belül megjelenik.

Hörghurut, COPD?
Tesztünkel némi támpontot nyújtunk Önnek egészségével kapcsolatban. Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy légzőszerveit mennyire óvja, illetve mennyire él egészséges életet.
Töltse ki COPD tesztünket!

Az idült, hörgőszülettel járó tüdőbetegség, amit angol neve alapján világszerte a COPD betűszóval jelölnek, a földkerekségen mindenütt előfordul, és miatta 210 millió ember időnként nehezen kap levegőt. Az Európai Unió országaiban a COPD diagnózissal kezelt betegek száma az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 82 millió lehet.

Azok, akik évtizedeken keresztül dohányoznak, előbb-utóbb nagy valószínűséggel megkapják ezt a tüdőbetegséget, ami néha kiszámíthatatlanul romlik és ilyenkor életveszélyes állapot alakulhat ki. A WHO úgy véli, hogy 2030-ra a COPD lesz földünkön a halál harmadik leggyakoribb oka.

A betegek már eddig is alkalmaztak hörgőtágítókat, általában elporlasztott állapotban történő befújás formájában. Ezeknek a hatása legtöbbször korlátozott ideig érvényesült, sok volt a mellékhatás és kényelmetlen a gyógyszerek használata. A QAB 149 jelzésű indacaterol saját porlasztója útján alkalmazható, a hatás öt percen belül megjelenik és ezzel a fulladás gyorsan csökken.

A korábbi szerekhez képest az igazi előrelépés a hörgőtágítás időtartama, ami 24 órai tünetmentességet biztosíthat. A készítménnyel végzett, legutolsó vizsgálat biztató eredményeit Bécsben, a légzés kutatásával foglalkozó európai tudósok kongresszusán ismertették.

A tudományos bejelentésnél még fontosabb, hogy a tudományos adatok alapján az Európai Unió gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó hivatalának szakértői bizottsága is javasolta a QAB 149 bevezetését az európai gyógyszerpiacra.

A kongresszusi előadás ismertette a gyógyszerrel végzett tanulmány eredményeit, melyek szerint a korábbi kezelési módszerekhez képest a tüdőgyógyászati műszeres mérések az indaceterol használata esetén erélyesebb javulást mutattak. Az így kezelt betegek életében a befújást nem igénylő, panaszmentes napok száma is 20 százalékkal nőtt.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.