• Fulladást okozhat a hörghurut - Mi a legújabb ellenszer?

    Szerző: MTI

    A hörgőszűkület és ezáltal fulladást okozó, idült hörghurut kezelésére használt eddigi gyógyszerek csak rövid ideig csillapították a tüneteket és a panaszok néha csupán ismételt alkalmazás esetén enyhültek megfelelően.

    A várhatóan hamar bevezetésre kerülő indacaterol különleges porlasztóval juttatható be a tüdőbe és a hatás öt percen belül megjelenik.

    Hirdetés

      Hörghurut, COPD?

    Tesztünkel némi támpontot nyújtunk Önnek egészségével kapcsolatban. Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy légzőszerveit mennyire óvja, illetve mennyire él egészséges életet.
    Töltse ki COPD tesztünket! >>
    Az idült, hörgőszülettel járó tüdőbetegség, amit angol neve alapján világszerte a COPD betűszóval jelölnek, a földkerekségen mindenütt előfordul, és miatta 210 millió ember időnként nehezen kap levegőt. Az Európai Unió országaiban a COPD diagnózissal kezelt betegek száma az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 82 millió lehet.

    Azok, akik évtizedeken keresztül dohányoznak, előbb-utóbb nagy valószínűséggel megkapják ezt a tüdőbetegséget, ami néha kiszámíthatatlanul romlik és ilyenkor életveszélyes állapot alakulhat ki. A WHO úgy véli, hogy 2030-ra a COPD lesz földünkön a halál harmadik leggyakoribb oka.

    A betegek már eddig is alkalmaztak hörgőtágítókat, általában elporlasztott állapotban történő befújás formájában. Ezeknek a hatása legtöbbször korlátozott ideig érvényesült, sok volt a mellékhatás és kényelmetlen a gyógyszerek használata. A QAB 149 jelzésű indacaterol saját porlasztója útján alkalmazható, a hatás öt percen belül megjelenik és ezzel a fulladás gyorsan csökken.

    A korábbi szerekhez képest az igazi előrelépés a hörgőtágítás időtartama, ami 24 órai tünetmentességet biztosíthat. A készítménnyel végzett, legutolsó vizsgálat biztató eredményeit Bécsben, a légzés kutatásával foglalkozó európai tudósok kongresszusán ismertették. 

    A tudományos bejelentésnél még fontosabb, hogy a tudományos adatok alapján az Európai Unió gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó hivatalának szakértői bizottsága is javasolta a QAB 149 bevezetését az európai gyógyszerpiacra.

    A kongresszusi előadás ismertette a gyógyszerrel végzett tanulmány eredményeit, melyek szerint a korábbi kezelési módszerekhez képest a tüdőgyógyászati műszeres mérések az indaceterol használata esetén erélyesebb javulást mutattak. Az így kezelt betegek életében a befújást nem igénylő, panaszmentes napok száma is 20 százalékkal nőtt.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.10.10 14:23, Megjelenés: 2009.10.10 14:23
   • Cikkajánló

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Koronavírus-fertőzés

    Koronavírus-fertőzés

    F. Zs, fordító

    Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan kezelhető?

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Az öngyógyítás veszélyei

    Az internet használata mindennapjaink természetes részévé vált. Hasznossága vitathatatlan: több milliónyi információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyors válaszokat kapjunk kérdéseinkre, legyen szó az élet bármely területéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.