• Új influenza: "Muszáj oltani!"

    Szerző: MTI

    Muszáj a lakosság minél nagyobb hányadát beoltani, különben előfordulhat, hogy 1-1,5 millió ember lesz egyszerre beteg - jelentette ki Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója.

    A szakember elmondta: muszáj a lakosság minél nagyobb hányadát beoltani, különben előfordulhat, hogy 1-1,5 millió ember lesz egyszerre beteg. ”Ezt kell megelőzni” - jelentette ki Balogh Sándor.

    Hirdetés

    Hozzátette: a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a lakosság 50-70 százalékának beoltásával a ”védtelenek” sem fertőződnek meg. Ez persze nagy feladat, hiszen míg a hagyományos influenzavírus ellen szezononként valamivel több mint 1 millióan oltatták be magukat Magyarországon, addig most ennek háromszorosára lenne szükség.     

     

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?


    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről >>

    Hangsúlyozta: leginkább a fiatalokat és a krónikus betegeket kell oltani. Sőt, már féléves kortól adható. Nincs kockázat, ez mára már kiderült. A védettség 6-8 hét alakul ki. A főigazgató szerint hiába csendesebb lefolyású az új vírus, mint a hagyományos influenza, a nagyon gyors terjedése miatt a szövődmények sokkal komolyabbak lehetnek, amihez képest az oltással járó kockázatok elhanyagolhatók.    

    ”Mondom én ezt, aki az oltások tekintetében mindig is önmérsékletet tanúsítottam” - tette hozzá. Szücs Mária, a Dél-dunántúli ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője az MTI-nek azt mondta: a régióban eddig 18 esetben mutatták ki a H1N1-et, köztük a Tolna megyei halálos esetet.

    ”Tekintettel arra, hogy a légúti terjedésű fertőző betegségeknek a legköltséghatékonyabb megelőzése a védőoltás, mindenképpen javaslom a szezonális és a világjárványt okozó vírus ellen is  a védőoltást. Akár egyszerre is beadhatóak”- mondta.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.07 21:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.