Gyógytea reklámja miatt milliós büntetés a Gazdasági Versenyhivataltól

Szerző: Független Hírügynökség

A GVH 2007 júniusában indított vizsgálatot, mert az Oriental Herbs úgy reklámozta a teáit, hogy azok egészség megőrzésére és helyreállítására való alkalmasságát, gyógyító hatását hangsúlyozta.

Gyógyhatásúként reklámozta teáit 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben az Oriental Herbs Kft. A hirdetések alapján a gyógyszerek közé kellet volna sorolni a termékeket.

WEBBeteg Gyógyszerkereső

Gyógyszerkereső

A vállalkozást most a fogyasztók megtévesztése miatt 7 millió forintra büntették - tájékoztatott kedden közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Megtévesztő volt a teák reklámja

Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

Magyarországon a gyógyszereket (gyógyhatású készítményeket) forgalomba hozatali engedély alapján lehet árusítani. Az engedély kiadását az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) kell kérni.
Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

A versenyhivatal kikérte az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményét is.

Azt írták, hogy bár a teakeverékek pontos összetételét nem ismerik, anélkül is megállapíthatják, hogy a reklámok alapján a gyógyszerek kategóriájába kellene sorolni azokat.

Az Oriental Herbs viszont élelmiszerként forgalmazta a teákat. A GVH közleménye szerint a vizsgált reklámanyagokban a forgalmazó üzenete az volt, hogy a termékek megvásárlásával a fogyasztók kedvezően befolyásolhatják közérzetüket, javíthatnak egészségi állapotukon, illetve az egyes termékek alkalmasak a már kialakult betegségeik kezelésére.

Nem törzskönyvezték a teákat

A túlzott vitaminfogyasztás veszélyei

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány. Lehetséges mellékhatások?

Ezek ellenére a teák nem tekinthetők gyógyszernek, de még gyógyhatású készítménynek sem, mert nem történt meg megfelelő hatósági eljárásban való törzskönyvezésük, illetve engedélyezésük.

Ebből pedig az következik, hogy gyógyító, illetve betegséget kockázatának csökkentésével kapcsolatos hatás jogszerűen egyik terméknek sem tulajdonítható.

Ezek miatt döntött a versenyhivatal arról, hogy az Oriental Herbs reklámjai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. A céget 7 millió forintra büntették.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Tájékozatlanok a magyar betegek -...

A közvélekedéssel ellentétben a táplálékkiegészítők forgalmazásához semmiféle hatásosságra irányuló vizsgálat nem szükséges, és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.