Megtalálták a gyógyszertúladagolás ellenszerét?

MTI
megjelent:

Egy új vegyület gyorsan kölcsönhatásba lép a gyógyszerek fejlesztés alatt álló, reményteli csoportjával, ezáltal lehetőséget kínál a szerek esetleges mellékhatásainak visszafordítására - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

A vegyületet úgy tervezték meg, hogy a szív artériáinak műtéti tisztítása során alkalmazott új típusú vérhígító ellenszere lehessen. A páciensek véralvadásgátlót kapnak az ilyen műtétek előtt és közben, melynek gyakori mellékhatása a vérzés.

"Ha kéznél van egy ellenanyag, az biztonságosabbá teheti a kezelést" - magyarázta Bruce Sullenger, a Duke Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

Az új ellenszer azonban nem csupán a vérhígító hatását fordítja vissza, hanem általában is működik az aptamereknek nevezett új típusú gyógyszercsoport mellékhatásaival szemben.

Az aptamer egy olyan "illeszkedő" molekula, amely a célmolekulát nagy aktivitással felismeri, ezért egyre több specifikus gyógyszert állítanak elő ilyen 15-60 nukleotidegységből felépülő nukleinsavból.

Az ellenszer afféle molekuláris szivacs?

Forgalomba eddig egy ilyen szer került, ám további hetet már tesztelnek. "A legtöbb gyógyszer valamely fehérjét céloz meg a szervezetben, ám az a csoport, melyről most beszélünk, ribonukleinsav (RNS), amely fehérjéket céloz meg" - mondta el Sullenger, hozzátéve, hogy normális körülmények között ilyen típusú molekulák a szervezetünkben nincsenek a sejteken kívül.

Az ellenszer ezt használja ki, amikor kizárólag a sejteken kívül szabadon keringő nukleinsav molekulákat "kapja el". Az ellenszer afféle molekuláris szivacsként felszívja a feleslegessé vált gyógyszert (aptamert). A csoport nyolc különféle aptamer vegyület ellen próbálta ki az új típusú ellenszereket laboratóriumi körülmények között; valamennyit hatékonynak találták.

A véralvadásgátlóval szembeni hatékonyságát egy malacon tesztelték:"Megmutattuk, hogy gyorsan visszafordítható a vérhígító hatás" - összegezte Sullenger.

Hasznos olvasnivalók

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, radiológus
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.