Megtalálták a gyógyszertúladagolás ellenszerét?

Szerző: MTI

Egy új vegyület gyorsan kölcsönhatásba lép a gyógyszerek fejlesztés alatt álló, reményteli csoportjával, ezáltal lehetőséget kínál a szerek esetleges mellékhatásainak visszafordítására - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

A vegyületet úgy tervezték meg, hogy a szív artériáinak műtéti tisztítása során alkalmazott új típusú vérhígító ellenszere lehessen. A páciensek véralvadásgátlót kapnak az ilyen műtétek előtt és közben, melynek gyakori mellékhatása a vérzés.

Mi van egy szem tabletta mögött?

Egy új gyógyszerfejlesztésre alkalmas gyógyszermolekula-jelölt azonosítása akár 2-10 évet is igénybe vehet. A klinikai vizsgálatok négy fázisból állnak, melyek már a gyógyszer emberekre gyakorolt hatásait vizsgálják. Bővebben a gyógyszerfejlesztésről

"Ha kéznél van egy ellenanyag, az biztonságosabbá teheti a kezelést" - magyarázta Bruce Sullenger, a Duke Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

Az új ellenszer azonban nem csupán a vérhígító hatását fordítja vissza, hanem általában is működik az aptamereknek nevezett új típusú gyógyszercsoport mellékhatásaival szemben.

Az aptamer egy olyan "illeszkedő" molekula, amely a célmolekulát nagy aktivitással felismeri, ezért egyre több specifikus gyógyszert állítanak elő ilyen 15-60 nukleotidegységből felépülő nukleinsavból.

Az ellenszer afféle molekuláris szivacs?

Hasznos linkek!

Forgalomba eddig egy ilyen szer került, ám további hetet már tesztelnek. "A legtöbb gyógyszer valamely fehérjét céloz meg a szervezetben, ám az a csoport, melyről most beszélünk, ribonukleinsav (RNS), amely fehérjéket céloz meg" - mondta el Sullenger, hozzátéve, hogy normális körülmények között ilyen típusú molekulák a szervezetünkben nincsenek a sejteken kívül.

Az ellenszer ezt használja ki, amikor kizárólag a sejteken kívül szabadon keringő nukleinsav molekulákat "kapja el". Az ellenszer afféle molekuláris szivacsként felszívja a feleslegessé vált gyógyszert (aptamert). A csoport nyolc különféle aptamer vegyület ellen próbálta ki az új típusú ellenszereket laboratóriumi körülmények között; valamennyit hatékonynak találták.

A véralvadásgátlóval szembeni hatékonyságát egy malacon tesztelték:"Megmutattuk, hogy gyorsan visszafordítható a vérhígító hatás" - összegezte Sullenger.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Hogyan étkezzen a véralvadásgátló...

Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.