• Megtalálták a gyógyszertúladagolás ellenszerét?

    Szerző: MTI

    Egy új vegyület gyorsan kölcsönhatásba lép a gyógyszerek fejlesztés alatt álló, reményteli csoportjával, ezáltal lehetőséget kínál a szerek esetleges mellékhatásainak visszafordítására - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

    A vegyületet úgy tervezték meg, hogy a szív artériáinak műtéti tisztítása során alkalmazott új típusú vérhígító ellenszere lehessen. A páciensek véralvadásgátlót kapnak az ilyen műtétek előtt és közben, melynek gyakori mellékhatása a vérzés.

    Hirdetés

     Mi van egy szem tabletta mögött?

    Egy új gyógyszerfejlesztésre alkalmas gyógyszermolekula-jelölt azonosítása akár 2-10 évet is igénybe vehet. A klinikai vizsgálatok négy fázisból állnak, melyek már a gyógyszer emberekre gyakorolt hatásait vizsgálják. Bővebben a gyógyszerfejlesztésről>>
    "Ha kéznél van egy ellenanyag, az biztonságosabbá teheti a kezelést" - magyarázta Bruce Sullenger, a Duke Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

    Az új ellenszer azonban nem csupán a vérhígító hatását fordítja vissza, hanem általában is működik az aptamereknek nevezett új típusú gyógyszercsoport mellékhatásaival szemben.

    Az aptamer egy olyan "illeszkedő" molekula, amely a célmolekulát nagy aktivitással felismeri, ezért egyre több specifikus gyógyszert állítanak elő ilyen 15-60 nukleotidegységből felépülő nukleinsavból.

    Az ellenszer afféle molekuláris szivacs?

      Hasznos linkek!

   • A gyógyszerfelírás szabályozása
   • A gyógyszerszedés szabályai
   • A gyógyszerek szavatossági ideje - Miért tartsuk be?
   • A gyógyszerallergia
   • Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
   • Amit a paracetamol szedéséről tudni kell
   • Reye-szindróma - Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?
   • A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
   • Gyógyszerkereső
   • Patika adatbázis
   • Forgalomba eddig egy ilyen szer került, ám további hetet már tesztelnek. "A legtöbb gyógyszer valamely fehérjét céloz meg a szervezetben, ám az a csoport, melyről most beszélünk, ribonukleinsav (RNS), amely fehérjéket céloz meg" - mondta el Sullenger, hozzátéve, hogy normális körülmények között ilyen típusú molekulák a szervezetünkben nincsenek a sejteken kívül.

    Az ellenszer ezt használja ki, amikor kizárólag a sejteken kívül szabadon keringő nukleinsav molekulákat "kapja el". Az ellenszer afféle molekuláris szivacsként felszívja a feleslegessé vált gyógyszert (aptamert). A csoport nyolc különféle aptamer vegyület ellen próbálta ki az új típusú ellenszereket laboratóriumi körülmények között; valamennyit hatékonynak találták.

    A véralvadásgátlóval szembeni hatékonyságát egy malacon tesztelték:"Megmutattuk, hogy gyorsan visszafordítható a vérhígító hatás" - összegezte Sullenger.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.05 13:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

    A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

    Trombózis fogamzásgátlótól?

    Kevesen tudják, milyen összefüggés lehet a hormonális fogamzásgátlás és a trombózis kialakulása közt, holott dr. Demjén László, nőgyógyász szerint egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető azoknak a nőknek a köre, akiknek a trombózis-hajlam miatt más megoldást kell találniuk.

    Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

    Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

    Az aszpirin és amit nem tudunk róla

    Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén - gyakran is használjuk, sok mindent nem tudunk róla.

    Szívünk ügye az egészség

    A szívünk az egészségünk központja, amelynek már egy kis meghibásodása is nagy hatással lehet teljes szervezetünkre. Hazánkban kimagasló azon betegek száma, akik érintettek valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben, ezért szeptember 29-én a Szív Világnapján a szív-érrendszeri megbetegedések veszélyeire, és egészségünk megőrzésére hívják fel a figyelmünket.

    Pitvarfibrilláció: Vegye észre a tüneteket, és mentsen életet!

    A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A betegség nehezen felismerhető, mert sok pitvarfibrilláló betegnek egyáltalán nincsen panasza, különösen akkor, ha a szívfrekvenciája normális tartományban található. Az akár életveszélyes állapotot, szélütést előidézni képes ritmuszavar felismerése után, a mai innovatív vérrögoldó terápiáknak köszönhetően a szélütés kialakulása hatékonyan és biztonságosan megelőzhető. Tudjon meg többet a betegségről és ismerje fel időben a tüneteket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.