• H1N1 - Robbanásszerű járvány lesz?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A szegény országokban robbanásszerű járványokat fog okozni az új influenza, ezért ezeknek az államoknak anyagi segélyre van szükségük, hogy oltóanyagot vásárolhassanak - hívta fel a figyelmet vasárnap az ENSZ.

    A világjárványos influenza most kezd elterjedni a világ legszegényebb országaiban, és "azzal számolunk, hogy a vírus viselkedése meg fog változni, mihelyt helyi szinten fog fertőzni.

    Hirdetés

    A legszegényebb közösségekben robbanásszerű járványokat fog okozni az influenza", jelentette ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szakértője, Julie Hall. Az ENSZ vezető influenzaügyi koordinátora, David Nabarro kijelentette, hogy a fejlődő országokban csupán a lakosság kis százaléka számára lesz elegendő oltóanyag.

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?

    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.
    Tovább a cikkhez >>
    A következő hetekben a szegény országokban az lesz a nagy feladat, hogy legalább az egészségügy és az alapvető szolgáltatások dolgozóit időben beoltsák, így ezek a szolgáltatások működőképesek maradhatnak, mire bekövetkezik a járvány második hulláma.

    A WHO a múlt héten bejelentette, hogy a világ gyógyszergyártói csak évi 3 milliárd adag sertésinfluenza-vakcinát képesek előállítani, vagyis a Föld lakosságának még a fele sem juthat oltáshoz.

    Nabarro üdvözölte, hogy a gyártók és a gazdag országok is készek bizonyos mennyiségű oltóanyagot bocsátani a szegény országok rendelkezésére.

    Az ENSZ influenza-koordinátora pénzadományok gyűjtését sürgette a szegény országok javára.

      Csak napok kérdése az oltási engedély

    Várhatóan már a héten kiadja az engedélyt az új típusú influenza elleni védőoltásra az Országos Gyógyszrészeti Intézet.
    Ezt Falus Ferenc országos tisztifőorvos mondta a Magyar Nemzetnek. A tisztifőorvos hozzátette: egyelőre csak a 3 és 18 év közöttiekre vonatkozhat az engedély; a vakcina csecsemőkre és a 3 évesnél fiatalabb gyerekekre gyakorolt hatását még vizsgálják.
    Ha semmi nem jön közbe, három héten belül őket is be lehet majd oltani - mondta Falus Ferenc. A szakember cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a vakcina káros volna a születendő magzatokra, vagy hogy az előírtnál rövidebb lett volna a tesztidőszak.
    "Különösen azért javasoljuk az oltás igénybevételét a terhes nőknek, mert az eddigi négyről hatra emelkedett a veszélyeztetettségük szintje, vagyis ők hatszor nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg" - mondta a tisztifőorvos.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.05 10:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    H1N1 - "Egymillióan is meghalhattak volna"

    Mexikó egészségügyi minisztere szerint a H1N1 miatt bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően nem halt meg egymillió ember az országban.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.