• H1N1 - Mégis ingyen oltanák a pedagógusokat is

    Szerző: MTI

    A korábbi közléssel ellentétben mégis részesülhetnek a pedagógusok a H1N1 vírus ellen adható térítésmentes védőoltásból - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapjáról.

    A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete augusztusban kérte Székely Tamás egészségügyi minisztertől, hogy a közoktatás és a gyermekvédelem dolgozói is ingyenesen részesülhessenek a H1N1 vírus elleni védőoltásban.

    Hirdetés

    Kérésüket azzal indokolták, hogy fokozott veszélynek vannak kitéve, védettségük elősegítheti egy esetleges járvány lassúbb terjedését.

      H1N1 - A hazai orvosok félnek az oltástól

     A legtöbben a vakcina nem várt mellékhatásaitól féltik a betegeiket.
    A hazai orvosok félnek az oltástól >>
    Az Egészségügyi Minisztérium akkor a kérésre úgy reagált, hogy sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ prioritási listáján nem szerepel a térítésmentes oltóanyag biztosítása pedagógusok számára. Mint akkor közölték, nem szerepelnek a pedagógusok a szezonális influenza elleni oltóanyagot állami támogatással, térítésmentesen megkapók listáján sem.

    Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a prioritási listák nem az adott csoport vagy szakma társadalomban betöltött szerepét vagy jelentőségét tükrözik.

    Az ÁNTSZ honlapján megtalálható dokumentumban, amely részletezi, hogy kik milyen ütemben kapják majd meg a térítésmentes vakcinát, a második ütemben szerepelnek az oktatási intézmények dolgozói.

      Maximált patikai ára lesz az oltóanyagnak

    A tervek szerint maximált patikai ára lesz az új influenzavírus elleni oltóanyagnak, azonban az ár még nem végleges, annyit lehet tudni, hogy várhatóan 1800-2000 forint között lesz - mondta Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
    A maximált ár azt jelenti, hogy a majdan véglegesített árnál többet nem kérhetnek a készítményekért, kevesebbet azonban igen - tette hozzá. Az Egészségügyi Minisztérium az EKI-t bízta meg azzal, hogy nagykereskedőként működjön közre az oltóanyagok kiszállításában, ami azt jelenti, hogy a gyártó az EKI-nél raktároz és innen történik a kiszállítás. Az oltóanyag várhatóan két hét múlva lesz a lakosság számára is elérhető a patikákban - mondta a főigazgató.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hamarosan elkezdik beoltani a H1N1 ellen a Honvédelmi Minisztérium teljes állományát, beleértve a hivatásos és szerződéses katonákat, a köztisztviselőket és a közalkalmazottak is - közölte a honvédelmi tárca pénteken az MTI-vel.

    Beoltják a katonákat is

    A közleményben foglaltak szerint az oltóanyag elosztását az Országos Epidemiológiai Központ koordinálja, és adja ki az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ részére. Az átvételt követően megkezdik az állomány oltását, ez vonatkozik a külföldön szolgálatot teljesítő katonákra is.

    Az oltóanyag a teljes személyi állomány részére térítésmentes - közölte a minisztérium.

      A harmadik H1N1-vakcinát ajánlják európai elfogadásra

    Európai használat céljából elfogadásra ajánlotta pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) az amerikai Baxter cég H1N1 influenza elleni vakcináját.
    A Celvapan márkanevű vakcina a brit GlaxoSmithKline cég Pandemrix, valamint a Novartis vállalat Focetria nevű oltóanyaga után a harmadik, amelyet az ügynökség elfogadásra ajánl az Európai Bizottságnak. Az utóbbi két vakcinát kedden hagyta jóvá a testület. A pandémiás oltóanyagra kifejlesztett gyorsított szabályozási rendben az eljárás várhatóan csak pár napot vesz igénybe.
    A londoni székhelyű Európai Gyógyszerügynökség feladata az emberi és állatgyógyászati felhasználásra készült gyógyszertermékek értékelésének és felügyeletének Európai Unión belüli koordinálása. Az EMEA szervezetével és tevékenységével kapcsolatos információk a http://www.emea.eu.int címen találhatók az interneten.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.02 18:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

    Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Szegeden.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Pár kicsi szúrás életeket menthet

    A védőoltások mindeddig több ember életét mentették meg, mint bármely más egészségügyi intézkedés a világon. Éppen ezért mindenkinek felelősséggel kellene döntenie az oltások kérdésében, hiszen sajnos manapság sem ritkán találkozhatunk tiltakozókkal és a védőoltásokat ellenzőkkel.

    Kanyaróveszély és terhesség

    A kanyaró egy erősen fertőző, ám nem gyakori gyermekkori betegség, amely terhes nők számára igen veszélyes lehet. A paramyxovirus okozta kanyaró leggyakoribb tünetei a láz, az orrfolyás, a köhögés, a szemek vörösödése és a bőrkiütés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.