Az élelmiszercímkéket vizsgálták - Nem is olyan egészségesek?

MTI
megjelent:

Sok esetben nem bizonyítottak tudományosan egyértelműen azok a kedvező egészségügyi hatások, amelyeket az európai uniós tagállamokban kapható élelmiszereken tüntetnek fel - állapította meg a héten Brüsszelben ismertetett véleményében az EU élelmiszerbiztonsági hivatala (EFSA).

A hivatal összesen több mint 500 élelmiszer-összetevőről - vitaminokról, ásványi anyagokról, zsírféleségekről, egészséges hatású baktériumokról, növényi eredetű anyagokról - mondott véleményt, de vizsgálatairól csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy ezeknek csak mintegy egyharmadánál igazolódott az egészséges hatás egyértelműen.

Az EFSA jelezte, hogy sok esetben - például a probiotikus baktériumok esetében - a vélemény azért lett negatív, mert a tagállamok által nyújtott információk hiányosnak bizonyultak.

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó?
Mi van az élelmiszercímkéken?>>

Albert Flynn professzor, az EFSA vizsgálatot vezető munkacsoportjának elnöke kiemelte, hogy eltökélt szándékuk olyan megbízható tanácsokkal segíteni a fogyasztókat, amelyek alapján el tudják dönteni: az egy-egy élelmiszeren szereplő dietetikus vagy egészségügyi előnyök megfelelnek-e a valóságnak, és valóban hozzájárulnak-e választott táplálkozási módjukhoz.

A vélemények segítik majd az uniós tagországok nemzeti élelmiszerbiztonsági hivatalait és az Európai Bizottságot is azokban a döntésekben, amelyek az ilyen anyagokat tartalmazó élelmiszerek engedélyezésére vonatkoznak - tette hozzá Flynn.

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!

A tagországok összesen 44 ezer anyagról nyújtottak be információkat az uniós hivatalhoz.

Ebből a brüsszeli bizottság egy 4200 elemes kivonatolt listát készítette, és ennek az első elemeiről készült el most a vélemény.

Az uniós szabályok büntetik, ha az élelmiszerek címkéjén az igazságnak nem megfelelő információkat tüntetnek fel.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.