Étrendváltással megelőzhető a mellrák?

Szerző: MTI

A gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, édességben és feldolgozott húsárúban szegény étrend csökkentheti az amerikai fekete nőknél a mellrák kockázatát.

50 778 afroamerikai nő egészségét és életmódját követték nyomon tizenkét éven át az Egyesült Államokban. 1995 és 2007 között a vizsgálatban résztvevők közül 1094 nőnél fedeztek fel mellrákot.

A mellrák

 • A mellrák és típusai
 • Mikor a legfontosabb a vizsgálat?
 • Mire figyeljünk az önellenőrzés során?
 • Mellrák - Az orvosi rendelőben
 • Hogyan kezelhető a mellrák
 • Mellrák - Műtét után
 • A kutatók megállapították, hogy bár a teljes vizsgálati csoportot tekintve nincs összefüggés az étrend és a rákkockázat között, a normál súlyú nők csoportján belül jelentősen, akár 30 százalékkal kisebb volt a rák kialakulásának valószínűsége, ha kiegyensúlyozott étrenden éltek.

  A tanulmány szerint a túlsúlyos nők körében nem csökkentette az emlőrák kockázatát az egészségesebb étrend.

  A megállapítás elsősorban a fiatal fekete nők számára lehet fontos, mert a kiegyensúlyozott étrend pozitív hatása főként a nem-hormonfüggő, menopauza előtti mellrákra érvényes.

  A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi száma közölte.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Miként változtatja meg az eltérő...

  Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

  Étkezési tanácsok túlsúllyal...

  Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell...

  Rejtett cukrok nyomában

  A szárított gyümölcs, kínai étel vagy akár a paradicsomleves hallatán nem feltétlenül az édesség jut eszünkbe, pedig ezek az ételek sokkal több...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.