• Étrendváltással megelőzhető a mellrák?

    Szerző: MTI

    A gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, édességben és feldolgozott húsárúban szegény étrend csökkentheti az amerikai fekete nőknél a mellrák kockázatát.

    50 778 afroamerikai nő egészségét és életmódját követték nyomon tizenkét éven át az Egyesült Államokban. 1995 és 2007 között a vizsgálatban résztvevők közül 1094 nőnél fedeztek fel mellrákot. 

    Hirdetés

      A mellrák

   • A mellrák és típusai
   • Mikor a legfontosabb a vizsgálat?
   • Mire figyeljünk az önellenőrzés során?
   • Mellrák - Az orvosi rendelőben
   • Hogyan kezelhető a mellrák
   • Mellrák - Műtét után
   • A kutatók megállapították, hogy bár a teljes vizsgálati csoportot tekintve nincs összefüggés az étrend és a rákkockázat között, a normál súlyú nők csoportján belül jelentősen, akár 30 százalékkal kisebb volt a rák kialakulásának valószínűsége, ha kiegyensúlyozott étrenden éltek.

    A tanulmány szerint a túlsúlyos nők körében nem csökkentette az emlőrák kockázatát az egészségesebb étrend.

    A megállapítás elsősorban a fiatal fekete nők számára lehet fontos, mert a kiegyensúlyozott étrend pozitív hatása főként a nem-hormonfüggő, menopauza előtti mellrákra érvényes.

    A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi száma közölte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.02 15:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

    Mivel a nyaranta gyakran felbukkanó darazsak és méhek csípése bizonyos esetekben nemcsak fájdalmat, hanem allergiás reakciót is kiválthat, fontos, hogy tudjuk, miként előzhetjük meg a csípéseket. Íme, néhány praktikus tanács.

    Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére

    Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra kell nagy figyelmet fordítani.

    Folyadékfogyasztás és hőség

    Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szerveztünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. Az étrendi változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti.

    A méhnyakrák megelőzésében fontos a szűrés

    A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.