Étrendváltással megelőzhető a mellrák?
A gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, édességben és feldolgozott húsárúban szegény étrend csökkentheti az amerikai fekete nőknél a mellrák kockázatát.
50 778 afroamerikai nő egészségét és életmódját követték nyomon tizenkét éven át az Egyesült Államokban. 1995 és 2007 között a vizsgálatban résztvevők közül 1094 nőnél fedeztek fel mellrákot.
A mellrák |
|
A tanulmány szerint a túlsúlyos nők körében nem csökkentette az emlőrák kockázatát az egészségesebb étrend.
A megállapítás elsősorban a fiatal fekete nők számára lehet fontos, mert a kiegyensúlyozott étrend pozitív hatása főként a nem-hormonfüggő, menopauza előtti mellrákra érvényes.
A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi száma közölte.
(MTI)