Egyre gyakoribb a bőrrák - Hiába a sok figyelmeztetés

Szerző: MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) riasztásai ellenére az idén nyáron is kimutatható volt a halálesetek számának emelkedése a legmelegebb napokon, és egyre növekszik a bőrrákos betegek száma is - mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa.

Az OMSZ és a Napsugárzás-védelmi Testület tudományos napján az idei nyár szélsőséges időjárási eseményeit és azok emberekre gyakorolt hatását mutatták be a szakemberek.

Anyajegy vagy bőrrák?

A közönséges anyajegy a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktől, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Mitől alakulnak ki anyajegyek? >>

Páldy Anna elmondta: az idei nyár hasonló volt a tavalyihoz, a hűvös június után igen meleg július és augusztus következett. Hőségriasztást kétszer rendeltek el, mindkettőt júliusban. A hőségnek három közegészségügyi kockázata van: a magas UV-sugárzás, a magas hőmérséklet és a megnövekedett légszennyezettség.

A közép-magyarországi régióban gyűjtött adatok alapján az idén is ki lehetett mutatni a magas hőmérséklet egészségkárosító hatását. Még mindig a napi halálozások számának növekedése tapasztalható, annak ellenére, hogy már 2005 óta figyelmeztetik a lakosságot a kánikulára. Főleg az otthoni halálesetek száma nőtt, ellentétben 2007-tel, amikor inkább a kórházakban haltak meg többen. Még mindig nagy szükség van arra, hogy az információ eljusson a kockázati betegcsoportokhoz és az ellátókhoz - mondta Páldy Anna.

A nyár folyamán több alkalommal volt extrém magas UV-B sugárzás, amelynek egészségkárosító hatásai igen jelentősek. Jelentős mértékben növekszik az UV-sugárzással összefüggésbe hozható bőrdaganatok száma.

A sajtótájékoztatón kiosztott összegzés szerint 2008-ban a festékes bőrdaganatot tekintve 2610 új megbetegedést regisztráltak, a legtöbbet a 60-69 éves korcsoportban, de figyelmeztető jel, hogy már a 15-19 évesek között is előfordul évi húsz eset. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy minél többször ég le valaki a napon fiatal korában, annál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

Bakos József, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatói Intézet megbízott főosztályvezetője a szoláriumozás káros hatásaira hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az emberekre gyakorolt második legnagyobb UV-terhelést a szoláriumhasználat okozza.

Itt is ugyanaz az UV-sugárzási hatás lép fel, mint a természetes napsugárzás esetében, ami bőr- és szemkárosodást okozhat, sőt még veszélyesebb is lehet, mivel a szoláriumok teljesítménye többszöröse még az egyenlítői napsugárzásénak is.

A szakember kiemelte: a szoláriumozás mindenképpen káros hatást fejt ki, ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 2009-ben rákkeltőnek minősítette a napágyak sugárzását.

Bakos József hozzátette: a mostani eredmények fényében szigorúbb szabályozás várható, egyes országokban már megtiltották a 18 év alattiaknak a szoláriumozást, illetve korlátozzák az olyan készülékek használatát, amelyeket zsetonokkal, önkiszolgáló módon lehet használni. Véleménye szerint a legfontosabb ezzel kapcsolatban az, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra: a szoláriumozás mennyire káros az egészségre hosszú távon.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Mennyire veszélyes a szolárium?

Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz...

Tévhitek és tények a napozással...

A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a...

Elsősegély leégésre

Tejföl helyett sok víz, C-vitamin és aloe vera - ezt ajánlja a napégés gyors kezelésére a Debreceni Egyetem bőrgyógyász-onkológusa. Extrém erős...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.