• H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem jó az újinfluenza ellen megelőzésképpen szedni a Tamiflu vírusellenes gyógyszert, mert ettől a vírus ellenállóvá válhat a készítményre - ismét így foglalt állást pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    A gyógyszerellenálló esetek csaknem fele összefügg az antivirálisok megelőző alkalmazásával.

    Hirdetés

    A Tamiflu a WHO által ajánlott egyik vírusellenes készítmény, amelyet bevetnek a világjárványos influenza súlyosabb eseteiben. Hatóanyaga az oseltamivir. Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete szerint a 28 ismert gyógyszerrezisztens esetből 12 köthető a Tamiflu megelőzésképpeni alkalmazásához.

    Hat másik esetben olyan betegeknél bizonyult ellenállónak az influenzavírus, akiknél súlyos mértékben alkalmaztak immunelnyomó gyógyszert, négy esetben pedig olyan páciensnél, aki kezelésképpen szedett Tamiflut. Két olyan betegnél is ellenálló volt a vírus, aki sem megelőzésképpen, sem kezelésképpen nem szedte előtte a Tamiflut.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A WHO megjegyzi, hogy ahol a svájci Roche cég Tamifluja hatástalannak bizonyul, ott a brit GSK cég Relenza márkanevű vírusellenes készítményét kell alkalmazni.

    Összességében a WHO szórványosnak és nem gyakorinak minősíti a gyógyszerrezisztens influenzás eseteket. "Általában a WHO nem javasolja a vírusellenes gyógyszerek megelőzés céljára való alkalmazását" - áll a közleményben.

    A WHO azt tanácsolja: ha a veszélyeztetett személynek influenzás fertőzöttel volt kapcsolata, akkor figyelni kell a tünetek megjelenését, és csak a tünetek megléte esetén ajánlatos azonnal megkezdeni az antivirális szerek alkalmazását.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.26 09:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza: eddig enyhébb a járvány a tavalyinál

    Eddig enyhébb volt az influenzajárvány, mint tavaly ilyenkor - mondta az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtök reggel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.