"Ne vásárolhassanak gyógyszert 14 éven aluliak!"

Független Hírügynökség
megjelent:

Gyógyszerészi Kamara: Elfogadhatatlan, hogy 14 éven aluliak szabadon vásárolhassanak vény nélkül kapható gyógyszereket.

Az egészségügyi tárgyú törvények tervezett módosítása lehetővé tenné, hogy 14 év alatti gyerekek is szabadon megvásárolhassák a vény nélküli gyógyszereket, ami a Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint elfogadhatatlan és az életet veszélyeztető döntés lenne.

Gyógyszerkeres?
A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát,
esetleg valamely tulajdonságát!
Tudjon meg róla többet!

A Kamara emellett szükségesnek tartja, hogy biztosítva legyen a kisforgalmú patikák működési célú támogatása, és továbbra is fontosnak ítéli, hogy korlátozzák a gyógyszergyárak, nagykereskedők, orvosok és off-shore cégek patikatulajdonlását, valamint a tisztán profitorientált gyógyszertárláncok létesítését.

Életveszélyes lenne egy olyan döntés, ami lehetővé tenné, hogy vénynélküli gyógyszereket korhatár nélkül 14 éven aluli gyermekek is szabadon vásárolhassanak - mondta pénteken dr Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke.

A kamara álláspontja szerint a tervezet mögött üzleti érdekek állnak, hiszen így könnyebb lenne a szupermarketekben gyógyszereket forgalmazni és a gyógyszer-automatákat felállítani. A tervezett törvénymódosítás szakmailag teljességgel elfogadhatatlan a kamara szerint, a szervezet a leghatározottabban tiltakozik ellene.

A tervek szerint a jövőben a támogatott gyógyszereknél és gyógyászati segédeszközöknél egységes árakat kell majd alkalmazni, amit a kamara helyesel - mondta el Hankó Zoltán. A kamara ezen túl azt is szeretné elérni, hogy tilos legyen a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök vásárlásához kapcsolódóan ajándékokat, fogyasztást ösztönző bónuszokat adni, és tiltottak legyenek az ezekhez kapcsolódó akciók is.

A kamara szerint bonyodalmakhoz vezet, hogy az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet szerint heti 84 órás nyitva tartást kellene vállalni az újonnan nyitni szándékozó gyógyszertáraknak, ugyanakkor továbbra is lehetővé tenné, hogy heti 40 órás nyitva tartással és folyamatos készenlétet vállalva is lehessen nyitni patikákat.

A jelenlegi jogszabály 60 órás nyitvatartási kötelezettséget ír elő, ez változna - a kamara korábbi javaslatával összhangban - 84 órára. A Gyószerészi Kamara ugyanakkor továbbra is azt szeretné, ha nem lenne elegendő a patikaalapításhoz alternatívaként a 40 óra nyitvatartás és folyamatos készenlét.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.