• H1N1 - Az emberiség felének sem jutna a vakcinából

    Szerző: Független Hírügynökség

    A világ gyógyszercégei csak évi 3 milliárd adagot tudnak előállítani a világjárványos influenza elleni védőoltásból, vagyis még fele annyit sem, amennyi a Föld 6,7 milliárd lakójának beoltásához kellene. Ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állapította meg csütörtökön.

    A WHO májusban még évi 4,9 milliárd adag vakcina gyártásával számolt. De azóta kiderült, hogy a gyógyszergyárakban sokkal nehezebben szaporodik a WHO laboratóriumaitól kapott úgy nevezett magvírus, amelyből a vakcinát előállítják.

    Hirdetés

    Bár a legfrissebb hírek szerint az új magvírusok már csaknem olyan jól szaporíthatók, mint a szezonális influenzák. Viszont kedvező hír, hogy az újinfluenza elleni oltásból egyetlen adag is kiváltja a védőhatást.

    A WHO bejelentette, hogy az oltóanyag ugyanolyan biztonságos, mint a szokásos szezonális influenzaoltások.

    A mellékhatások hasonlóak a szezonális influenzaoltáséhoz

    A világjárványos influenzaoltás mellékhatásai hasonlóak azokhoz, amelyek a szezonális influenza elleni oltással járnak együtt, hangsúlyozza a WHO közleménye.

      H1N1 - A hazai orvosok félnek az oltástól

    Jóllehet, néhány nap múlva a háziorvosok megkezdik a rizikócsoportba tartozók H1N1 vírus elleni oltását, a doktorok körében egyre nagyobb a bizonytalanság. A legtöbben a vakcina nem várt mellékhatásaitól féltik a betegeiket. H1N1 -
    A hazai orvosok félnek az oltástól >>
    Kínában mintegy 44 ezer beoltott személyből csupán 14-nél mutatkoztak mellékhatások, és ezek mind enyhék voltak, emelte ki Marie-Paule Kieny, a WHO vakcinakutatási vezetője.

    Kilenc nagy, illetve gazdag ország felajánlotta, hogy vakcinakészletének 10 százalékát átadja olyan szegény országoknak, amelyek nem tudnak oltóanyagot vásárolni. Az adomány vakcina elosztását a WHO fogja koordinálni.

    Egy szerdai ENSZ-becslés szerint 1,48 milliárd dollárra volna szükség ahhoz, hogy segítséget kapjanak a világjárvány elleni fellépéshez a legszegényebb államok.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.09.27 12:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.