• Donor helyett szívpumpa - Életet menthet

    Szerző: MTI

    Világszerte sok ezer, különféle szívbajban szenvedő páciens vár új szívet adó donorra, pontosabban egy jó állapotú és megfelelő méretű, egészséges szívet adó embertársa halálára. Németországban például a legutóbbi adatok szerint 873-an szerepelnek a várólistán, miközben csak 232 donort tartanak nyilván.

    A várakozási idő alatt segítség lehet a veszélyes részeket megkerülő bypass műtét vagy a rossz ereket pótló mesterséges ér, sztent beépítése, esetleg egy műszív.

    Hirdetés

    Ám mindezek csak operációval alkalmazhatók, drágák, és végső soron nem mindig oldják meg a problémát. Enyhíthetik viszont a gondokat azok az eszközök, amelyek egyelőre kísérleti stádiumban vannak.

    A Deutsche Arztneiblatt szaklapban a hannoveri Medizinische Hochschule kutatója, Martin Strübe és társai beszámolnak egy általuk kifejlesztett, a páciens szíve alá implantálható, mindössze 145 grammos kis szívpumpáról, amely folyamatosan nyomja a donorra várakozó vérét a bal szívkamrába.

    Hátránya, hogy csak külső áramforrásból működtethető

    A kis pumpa valójában egy, az archimedesi (végtelen) csavarra emlékeztető szivattyúcska.

      Mindenki válhat recipiensé és donorrá is

    Feltétlenül szükséges még életünkben rendelkezni saját szerveink sorsáról és döntésünket ajánlatos megosztani a családtagokkal is. Egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti!Mindenki válhat recipiensé és donorrá is >>

    Az ezzel "vérellátott" betegnek nincs szívverése, mert a kis készülék folyamatosan dolgozik. Hátránya, hogy csak külső áramforrásról üzemeltethető.

    A kutatók remélik, hogy újfajta, nagyobb teljesítményű, ám kisebb és beépíthető elemmel is fel tudják hamarosan szerelni. Az England Journal of Medicine legújabb számában az angliai Hartfieldben dolgozó Emma Birke hasonló, ám a centrifugál szivattyúk elvén működő, kisméretű vértovábbító szívpumpáról adott hírt.

    Ez kissé nehezebb, mint a másik készülék, és ugyancsak folyamatosan működik.

    Működik - van akit le is vettek a várólistáról

      Fontos fogalmak

   • az agyhalál - beleértve az agytörzset is - működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése;
   • a donor - az a személy, aki szervet, szövetet adományoz más személybe való átültetés céljából, illetve akinek testéből halála után szervet vagy szövetet távolítanak el más személy testébe történő átültetés céljából;
   • a recipiens - az a személy, akinek testébe más személyből eltávolított szervet, illetve szövetet ültetnek át gyógykezelés céljából;
   • A Max Planck Intézet Bad Nauheim-i részlegét vezető Wolfgang Schaper professzor javaslatára a kevésbé súlyos szívelégtelenséggel élő páciensek keringési rendszerének tornáztatására az általa Herzhose-nak (Szívnadrágnak) elnevezett szerkezetet alkalmazzák.

    Ez négy, a lábszárra és a combokra szorítható rugalmas hengerből áll, amelyeket hetenként öt alkalommal egy-egy óra hosszat kis légsűrítővel a szívverés ütemében felfújnak. A "nadrág" azután a lábakból a keringési rendszeren át szabályosan nyomja a vérfolyamot a lustuló-fáradó szívbe.

    A szerkezetet a berlini Charité kórházban 17 páciensen próbálták ki: közülük hatnál akkora javulást eredményezett, hogy le is vették őket a sztentre várók listájáról.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.09.25 12:43, Megjelenés: 2009.09.25 12:43
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA