Zöld zászló a kórházakon

Szerző: MTI

Zöld zászlót helyeztek ki a magyarországi kórházak többségében csütörtökön, hogy első lépésként ezzel hívják fel a figyelmet az intézmények pénzhiányos helyzetére.

Az egri Markhot Ferenc kórházon nincs zöld zászló, bár az intézmény szerdán még úgy tájékoztatott, lesz zászló az intézményen.

Az előzetes tervekkel ellentétben ugyanakkor mégsem tették ki a zöld zászlót Egerben, a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház épületére.

Azután döntöttek így, hogy egyeztetettek Banyó Tamással, az intézményt üzemeltető, a megyei önkormányzat által alapított nonprofit kft. vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Szegedi Erzsébet az intézmény sajtószóvivője.

Mint mondta: a vezetők egyetértenek a Magyar Kórházszövetség és az érdekképviseletek célkitűzéseivel, hogy javítani kellene a finanszírozás helyzetén, és erről tárgyalásokat kell folytatni. A tiltakozás külső megjelenési formáihoz mégsem csatlakozik a kórház – tolmácsolta a vezetőség döntését.

A tiltakozó akciósorozat lépéseiről múlt héten állapodtak meg a kórházi és klinikai szakmai szervezetek, miután eredménytelenül zárultak az egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalásaik.

Nem született egyezség

Az egyeztetéseken Székely Tamás tárcavezető 4,5 milliárd forintot ajánlott a kórházvezetőknek az év hátralévő részére, ám ők ezt elégtelennek ítélték, továbbra is 25,5 milliárd forintot kértek. Mivel a többletforrások mértékéről két tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni, a kormány mégsem vezeti be október 1-jével a bázisfinanszírozást, vagyis marad az úgynevezett lebegő pontos finanszírozási rendszer.

Varga Ferenc, a kórházszövetség elnöke az MTI kérdésére csütörtökön elmondta, hogy azért választották a zöld színt tiltakozásuk jeléül, mert egyrészt természetes szín, másrészt jól köthető a kórházi tevékenységhez. Mint részletezte: például a sürgősségi beavatkozásoknál vagy a műtőben dolgozók ruhája is zöld.

Az MTI által megkérdezett kórházi vezetők egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy tarthatatlan intézményük anyagi helyzete. Az akcióhoz csatlakozó budapesti kórházak vezetői szerint ennyi pénzből ezt a struktúrát nem lehet fenntartani. Hozzátették: határozott tárgyalásokat kell folytatni a kormányzattal, és a kabinetnek kell a változtatás felelősségét vállalnia.

A budapesti Semmelweis Egyetem (SE) épületeire is kitűzték a zöld zászlót, és a munkatársakon ott van a zöld szalag. Ivády Vilmos, az SE gazdasági főigazgatója elmondta, a csökkenő finanszírozás miatt már minden spórolási technikát alkalmaztak. A klinika azért is van nehéz helyzetben, mert csúcsintézményként minden beteget el kell látnia, és miközben 2-2,5 százalékkal emelkedett a ténylegesen elvégzett beavatkozásoknál az úgynevezett súlyszám, a betegforgalom 8-10 százalékkal nőtt.

Zöld zászló, mint a tiltakozás jele

Zöld zászlóval fejezte ki tiltakozását többek között a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centruma és a Kenézy Gyula Kórház, csatlakoztak az akcióhoz Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megye fekvőbeteg-intézményei is.

Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek kifejtette: az intézmény a következő félévben mintegy 1,2 milliárd forinttal kevesebb pénzhez jut, és ez a forrásmegvonás szinte ellehetetleníti majd a működését.

A Fejér megyei Szent György kórház gazdasági igazgatója, Prosszer Ottó szerint az intézmény helyzet olyan, hogy onnan "már nem lehet hova hátrálni". Az utóbbi két hónap bevételkiesése és a kiadások nem kompenzált növekedése miatt a korábbi 100 millió forintról szeptemberben 380 millió forintra nőtt a 30 napi túli tartozásuk, az utóbbi három hónap átlagos bevételkiesése pedig elérte a havi 130 millió forintot. Ha a helyzet nem változik, az év végére havi 170-200 millió forint is lehet a bevételkiesése - mondta.

Szegeden is csatlakoztak

Szegeden is csatlakoztak a felhíváshoz, a dolgozók viselik a szalagokat, az intézményekre kikerült a zászló. Pál Attila, a szegedi klinikai központ vezetője azt mondta: nagyon súlyos a helyezet, ha nem változik a finanszírozás, 2009-ben 2,2 milliárd forinttal kapnak kevesebbet, mint tavaly.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elvárja, hogy a kormány azonnali intézkedéssel, mintegy ötmilliárd forint pluszforrás bevonásával stabilizálja az egyetemi klinikai központok idei finanszírozását - közölte a szervezet elnöksége. Mint közleményükben írták, "mélységes aggodalommal" követik a 2009. évi egészségügyi (gyógyító-megelőző) finanszírozás alakulását és a jövő évi költségvetés egészségügyi fejezetének tervezett számait.

Az MRK elnöksége kiemelte: az idei egészségügyi finanszírozás lehetetlen helyzetbe hozta a klinikai központokat (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) és ezáltal a négy egyetemet is. Közlése szerint a gyógyító-megelőző kassza összegének csökkentése oda vezetett, hogy az év utolsó harmadában még az első félévhez képest is 75-80 százalékos áron tervezik finanszírozni a betegellátást. Ez az egyetemeken összességében mintegy 5 milliárd forint hiány felhalmozását eredményezi.

Az egészségügyi ágazat beszállítói szintén lépéseket követelnek a kormánytól. Mint közleményükben írták, a lejárt kintlévőség további növekedése a gyártók és forgalmazók jelentős részének fizetőképességét és életben maradását is veszélyezteti. Ha a helyzet "nagyon rövid időn belül" nem változik, a gyártók és forgalmazók az egészségügyi intézmények hitelezését a továbbiakban nem tudják megoldani - közölték.

A központi költségvetésben gyógyító-megelőző ellátásokra 2007-ben 741 milliárd, tavaly 781 milliárd, idén pedig 714 milliárd forint szerepel.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Leginkább a vidéki kórházakban...

Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.