• Már nem sokáig bolyonganak a fővárosi betegek

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Hamarosan csaknem valamennyi fővárosi egészségügyi ellátó egységes informatikai rendszerbe integrálódik, ezzel immár a gyakorlatban is megkezdődik a Budapesti Egészségügyi Modell kialakítása.

    A fejlesztések révén a betegeknek nem kell a táskájukban vinni a kórlapot és a leleteket, a vizsgálatok eredményeit ugyanis elektronikusan tárolják majd az intézmények.

     __hirdetes__

    Egységes informatikai hálózat kiépítése a cél

    Nemsokára véget ér a céltalan bolyongások kora, a fővárosi betegeket ellátó kórházak és rendelőintézetek között ugyanis on-line kapcsolat lesz.

    Ez az első lépések egyike, amelynek kedvező hatásait néhány hónapon belül a lakosság is érzékeli majd a most induló Budapesti Egészségügyi Modell (BEM) kialakítása kapcsán.

    Az egységes informatikai hálózat kiépítésének köszönhetően elkerülhetővé válnak a betegnek és az intézménynek is felesleges terhelést jelentő párhuzamos vizsgálatok.

    A doktornak elég lesz csak rápillantani a monitorra, és mindent megtud a betegről, függetlenül attól, hogy korábban hol kezelték. Szintén az informatikai fejlesztés eredménye lesz az on-line bejelentkezés rendszerének bevezetése.

    Miért lesz jobb a pacienseknek?

     Ha sérülnek a beteg jogai

    Az orvosi kezeléssel, ellátással kapcsolatos panasz kivizsgálásának joga is megilleti a betegeket. Betegjogi képviselőhöz fordulhat segítségért az a beteg, aki úgy érzi, hogy a jogai sérültek a betegellátás során. A betegjogi képviselő személyét és elérhetőségét minden egészségügyi intézményben fel kell tüntetni jól látható helyen. Továbbá lehet még az intézmény vezetőjéhez, a magyar orvosi kamara etikai bizottságához, jogsegélyszolgálathoz (Társaság a Szabadságjogokért) illetve betegek érdekvédő csoportjához fordulni.
    Információk, elérhetőségek:
    -
    Betegjogi képviselők
    - Alapítványok, egyesületek
    - Magyar Orvosi Kamara
    ”Nem beteg- hanem paciensközpontú rendszer kialakítása a cél” - mondta Horváth Csaba a Webbetegnek.

    Az egészségügyet felügyelő főpolgármester-helyettes a budapesti Szent Imre Kórházban rendezett lakossági fórumon hangsúlyozta: az ellátás hatékonyabbá tételétől a jelentős költségmegtakarítás mellett azt várják, hogy a hangsúly a betegségek kezeléséről a megelőzésre tolódik át.

    A Fővárosi Közgyűlés augusztus végén bólintott rá a tíz éves program megvalósítását célzó szocialista indítványra. A BEM-ben egységes irányítás alá vonják az önkormányzat által működtetett 12 budapesti kórházat.

    Horváth Csaba rámutatott arra is, hogy a jelenlegi számítások szerint nem lesz szükség kórházbezárásokra, ám a mostani, 90 telephelyen fenntartott 460 épületből álló struktúra átalakításra, racionalizálásra szorul.

    A Budapest Egészségügyi Modell megvalósításával a főváros 36 milliárd forintos megtakarítást remél hat év alatt - tette hozzá Horváth Csaba.

    Ellenzéki félelmek

    Az ellenzéki szakpolitikusok attól tartanak, hogy a BEM „kaput nyit” a magántőke, vagyis a privatizáció előtt. Pesti Imre korábban az egységbe szervezés költséghatékonyságát is megkérdőjelezte.

      Indikátorrendszer 2009

    Hasonlítsa össze a rendelők és kórházak szolgáltatásait! Indikátorrendszer 2009>>
    Példaként a Szent István és Szent László Kórház összevonását említette, a két kórház ugyanis együtt nagyobb adósságot halmozott fel, mint amekkora az önálló intézmények tartozásának összege volt.

    Az aggályokat megfogalmazó szakértők is elismerik, hogy – ha ügyesen és átgondoltan működtetik a rendszert – a betegek számára pozitív változást eredményez az integráció.

    A legnagyobb előnyt az átlátható működés és a tudatos és egységes betegút-menedzsment jelentheti, vagyis az, hogy a betegeket nem hagyják magukra a rendszerben, hanem tudatosan és szakszerűen irányítják őket a számukra legmegfelelőbb ellátási szintekre.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült: 2009.09.25 09:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Minden orvosi rendelő megújul Miskolcon 2020-ig

    Valamennyi önkormányzati tulajdonú orvosi rendelőjét felújítja Miskolc 2020-ig, ez 59 felnőtt, 30 gyermekorvosi, és 41 védőnői körzetet érint, a beruházásokra összesen csaknem 1,7 milliárd forintot költenek - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel.

    Elindult az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér próbaüzeme

    Elindult az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) éles próbaüzeme. Az ellátó intézményeket, orvosokat, gyógyszerészeket a betegadatokkal összekapcsoló rendszer növeli a betegbiztonságot - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

    Változik a sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten

    Április 1-től megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten.

    Áprilistól változik a sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten

    Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten - jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

    Az új mentésirányítási rendszer áttörést jelent a mentőszolgálatnál

    Áttörésként értékelte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új mentésirányítási rendszerét az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

    Budapest: nem sikerült az újjáélesztési kísérlet

    Minden jel szerint nem sikerült a szocialista városvezetésnek a fővárosi kórházak újjáélesztési kísérlete. A koalíciós szakítás következtében biztosra vehető, hogy véglegesen lekerül a Közgyűlés napirendjéről a Budapesti Egészségügyi Modell ügye.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.