• Közösségi portálokon sértik meg a szakmai normákat az orvostanhallgatók

    Szerző: MTI

    Az amerikai orvostanhallgatók a közösségi portálokon és személyes blogjaikban megszegik a szakmai normákat, s bajba kerülnek - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésnek köszönhetően, a kutatás eredményei a az Amerikai Orvosi Szövetség hivatalos folyóiratában, a JAMA szerdai számában láttak napvilágot.

    Az Egyesült Államok orvosegyetemeit tömörítő szövetség ez év tavaszán küldte ki kérdőívét 130 intézmény dékánjának, közülük 78 válaszolt a kérdésekre.

    Hirdetés

    A megkérdezett intézményvezetők többsége beismerte: tudomása volt arról, hogy a hallgatók szakszerűtlen tartalmakat töltöttek fel a világhálóra, beleértve mindenféle gyógyszerészeti "dolgokról" készült felvételeket, valamint a betegek személyiségi jogainak a megsértését.

      Az orvosi titoktartásról

    Az egészségügyi ellátásában részt vevő személyek a beteg ellátása során tudomásukra jutott egészségügyi és személyes adatokat csak az arra jogosulttal közölhetik, és azokat kötelesek bizalmasan kezelni.
    Az orvosi titoktartásról >>

    A tanulmány néhány kirívó példát is ismertet. Egyik esetben valamelyik medikus a Facebookra töltötte fel betege adatait, egy másik orvostanhallgató "nem helyénvaló" barátságát ajánlgatta páciensének.

    "Az esetek száma magasabbnak bizonyult, mint amire számítottunk, s ezek csupán olyan dolgok, amelyek felkeltették a dékánok figyelmét.

    Ez a jéghegy csúcsa" - hangsúlyozta a felmérést irányító Katherine Chretien, a  washingtoni VA Medical Center munkatársa.

    Mint rámutatott, jelenleg az orvosi egyetemek többsége nem rendelkezik olyan szabályzattal, amely segítene eligazodni a medikusoknak, hogy mit szabad a világhálón, s miért zárhatják ki őket a felsőoktatási intézményből.

    YouTube és Facebook - "veszélyes vizek"

    Egy gyors keresés a YouTube-on számos olyan videofelvételt eredményezett, amelyeket medikusok töltöttek fel.

    Akadnak a videók között ártalmatlan zeneszámok, s olyan felvételek, amelyeken "hullák" látszanak, viszont lehetetlen megkülönböztetni, hogy valóban egy emberi testről, vagy csupán otromba tréfáról van szó.

      Internetfüggőség

    Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, TV-, SMS- és Internet-függőség formájában. Ezek a modern addikciók magukon viselik a klasszikus addikció minden jellemzőjét.
    Internetfüggőség>>

    "Valódi-e a holttest, vagy sem, az ilyen felvételek lejáratják az orvosi hivatást" - hangsúlyozta  Katherine Chretien, akit elborzasztottak a látottak. Mint kifejtette, egy dolog az elhunytak iránti tiszteletlenség, s egészen más lefilmezni földi maradványaikat, majd felrakni a YouTube-ra. "Ez aláássa orvosi hivatásunk hitelét" - emelte ki Katherine Chretien.

    A tanulmány szerint a felmérésben résztvevő 78 dékánból 47 ismerte el, hogy tudomása volt az orvosi kérdések szakszerűtlen kezelésének eseteiről a világhálón. Ugyanakkor a megkérdezetteknek csupán 38 százaléka számolt be arról, hogy intézménye iránymutatást dolgozott a medikusok részére.

    Volt akit kizártak az egyetemről

    Az interneten "vétkezőkre" többnyire egyetemista társaik hívták fel a figyelmet, néha viszont a rezidens orvosok. A vétkesek többsége figyelmeztetésben részesült, három orvostanhallgatót pedig kizártak az egyetemről.

    Anastasia Goodstein, San Franciscó-i marketingszakértő szerint az orvostanhallgatók semmiben sem különböznek más fiataloktól. Ez az a nemzedék, amely elsőként tapasztalta meg a közösségépítő portálok nyújtotta lehetőségeket, s mindmáig abban a meggyőződésben él, hogy a Facebook pusztán a barátokkal való kapcsolattartásra szolgál.

    "Most szembesültek a valósággal, azzal, hogy idősebbek, s feljebbvalóik, például egyetemük dékánja is meglátogathatja Facebook-oldalaikat" - magyarázta Goodstein.

    Később is visszaüthet a diákkori csíny..

     Ha sérülnek a beteg jogai

    Az orvosi kezeléssel, ellátással kapcsolatos panasz kivizsgálásának joga is megilleti a betegeket. Betegjogi képviselőhöz fordulhat segítségért az a beteg, aki úgy érzi, hogy a jogai sérültek a betegellátás során. A betegjogi képviselő személyét és elérhetőségét minden egészségügyi intézményben fel kell tüntetni jól látható helyen. Továbbá lehet még az intézmény vezetőjéhez, a magyar orvosi kamara etikai bizottságához, jogsegélyszolgálathoz (Társaság a Szabadságjogokért) illetve betegek érdekvédő csoportjához fordulni.
    Információk, elérhetőségek:
    -
    Betegjogi képviselők
    - Alapítványok, egyesületek
    - Magyar Orvosi Kamara
    Susan Barnes, a Rochester Műszaki Egyetem közösségi számítástechnikai fejlesztésekkel foglalkozó laboratóriumának munkatársa szerint a mai internetes csínytevések évek múlva üthetnek vissza a tréfamesterekre.

    "Hogyan tudják majd elfeledtetni ezeket a tréfákat később, például befutott sebészként?" - fejtegette a szakember.

    Katherine Chretien szerint az orvosi egyetemeknek kurzusokat kell tartani az internetes professzionalizmusról, s ki kell dolgozniuk a digitális kor előírásait.

    Mint Katherine Chretien rámutatott, régebben is tréfálkoztak a medikusok, a John Hopkind Medical Scool hallgatói között például csaknem egy évszázadon át hagyomány volt sikamlós paródiákkal és kuplékkal kifigurázni a professzorokat.

    "A múltban azonban nem volt internet, most pedig a közösségi portálok révén ez mindenki számára hozzáférhető" - összegezte Katherine Chretien.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.09.23 21:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    Cukorbetegek figyelem - DiaRemedium: nincs igazolható gyógyhatása

    Az interneten cukorbetegség kezelésére hirdetett DiaRemedium elnevezésű gyógynövényes tapasz Magyarországon sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) arra kéri a betegeket, ne vásárolják meg a terméket!

    A Nébih étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból

    Három interneten rendelt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a forgalmazóval szemben milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

    Veszélyes fogyasztószereket is forgalmaznak az interneten

    A NÉBIH az EU tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt, miszerint egészségre ártalmas, nem engedélyezett összetevőt is tartalmazó fogyasztó tea és kapszula rendelhető az interneten elérhető online boltokban és a Facebook-on is.

    Az internetes gyógyszervásárlás szabályai

    Manapság nem újdonság az interneten zajló kereskedelem, és azon sem nagyon lepődünk meg, hogy webáruházakban szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk, amire éppen szükségünk van. Azonban az egészségügyi termékek, főként a gyógyszerek és vitaminok beszerzése a neten talán még nem olyan mindennapi, mint például a műszaki cikkek vagy a könyvek vásárlása, mégis hordoz magában rizikót, ha például nem jó helyen vásárolunk.

    Köztéri installáció hívja fel a figyelmet az internet veszélyeire

    Eltűnt gyerekek fényképeivel borított óriási falfelület bukkant fel vasárnapra Budapesten, a Sirály sétányon. Ezek a gyerekek azonban nem hiányoznak szüleiknek, hiszen fizikailag nem veszett nyomuk. Ők a nap bizonyos időszakaiban tűnnek el az internet világában: valójában senki sem tudja pontosan, merre is járnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.