• Jódhiány - Évente 34 ezer szellemileg sérült gyerek születik Ukrajnában

    Szerző: MTI

    Másfél millió felnőtt és gyermek szenved jódhiányos betegségekben Ukrajnában a jódhiány tömeges megelőzésének hiánya következtében, ráadásul évente több mint 34 ezer gyermek születik szellemileg visszamaradottan az anyai szervezet jódhiánya miatt.

    Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban jelenleg születő gyermekek 80 százalékánál áll fenn a kockázata jódhiánnyal kapcsolatos valamilyen megbetegedés kifejlődésének.

    Hirdetés

     Jódhiányos területek 

    Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, mindössze az Alföld középső területén található megfelelő mennyiségű jód. Töltse ki pajzsmirigy kérdőívünket>>
    Az országban évente 300 ezer gyermek jön a világra úgy, hogy védtelen a visszafordíthatatlan agykárosodást okozó jódhiánnyal szemben - adta hírül szerdán a lembergi zik.com.ua internetes hírportál.

    A jelentés szerint az évente világra jövő mintegy 426 ezer gyermek nyolc százaléka súlyos jódhiányban szenvedő anyától származik, azaz több mint 34 ezren születnek szellemi visszamaradottsággal.

    Szakemberek azt jósolják, hogy ha nem javul a helyzet, akkor az elkövetkező tíz évben hatezer gyermek fog kreténizmussal, 18 ezer pedig szellemi fogyatékkal születni, míg további 320 ezernek komoly problémái lesznek az iskolai előmenetel terén, majd a munkaerőpiacon.

      Pajzsmirigy önvizsgálat

    Ha valaki rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz. Az pajzsmirigy önvizsgálat lépései>>
    Már kidolgozták ugyan a főként az ország nyugati, hegyvidéki régióira jellemző jódhiány megelőzésének a 2010-2014 közötti időszakra szóló állami programját, de még nem fogadták el.

    A probléma részleges orvoslásához évente legalább 150 ezer tonna jódozott étkezési sóra lenne szükség, de csak 20-40 ezer tonna áll rendelkezésre.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.09.24 02:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Agykárosodás a máj betegsége miatt: hepaticus encephalopathia

    A hepaticus (máj) encephalopathia (HE) olyan agyi károsodás, amely súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében jelentkezik. Ilyenkor a máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódását okozza a véráramban, ami a vér-agy gáton átjutva agykárosodáshoz vezethet.

    A Bobath-módszer hazánkban is sikerrel alkalmazott terápia

    A Bobath-módszer kidolgozása Dr. Karel Bobath, neurológus és Berta Bobath, gyógytornász nevéhez fűződik. A módszer középpontjába az agykárosodás okozta izomtónus normalizálását állították a speciális gyakorlatok segítségével.

    Leállítható a test hővédelmi válasza

    Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

    Az extasy hosszútávon károsítja az agyműködést

    A legújabb kutatások szerint hosszú távú változásokat okozhat az agyban az extasy nevű szintetikus kábítószer.

    A test hűtése újraélesztés után – kevésbé károsodik az agy

    A szívhalál miatti újraélesztés után célszerű a test lehűtése, mert ezzel megelőzhető az agysejtek károsodása – közölték a John Hopkins Orvosegyetem kutatói.

    A gyermek, aki 18 percet töltött víz alatt

    Egy ritkán tapasztalható, úgynevezett hibernációs hatásnak és a búvárreflexnek köszönheti életét az a kétéves kislány, aki miután beleesett a hideg kerti medencébe, mintegy 18 percet töltött ott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.