Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy szerdán közzétett tanulmány.

A római Cochrane Collaboration non profit egészségügyi tájékoztatási szervezet orvosai fizikai védőeszközökről publikált 59 tesztet vetettek össze.

A tesztek azt vizsgálták, hogy hány ember fertőződött meg a védőeszközök használata esetén, és mennyi, ha nem alkalmaztak védőeszözöket.

Az új influenza első magyar halálos áldozata

Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében.A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg. Tovább

A vizsgált kórokozók között volt a náthavírus, a SARS vírus, az influenza (de nem az idén felbukkant világjárványos új influenza).

A vizsgálat csak az egyszerű fizikai védőeszközökre terjedt ki, védőoltásra és antivirális gyógyszerre nem.

A tanulmány megállapítja, hogy kórházi viszonyok között a sűrű kézmosás (napjában több mint tízszer), a maszk, kesztyű, sebész kesztyű hatásos a légúti vírusok ellen.

Különösen eredményes védelmet jelentettek ezeknek az eszközöknek az együttes alkalmazása.

Megjelent a H1N1-vírus egy győri iskolában

Egy győri középiskolában egy diáknál kimutatták a H1N1-vírust - írta a Kisalföld szerdai száma. A lap értesülése szerint a megbetegedések a múlt héten kezdődtek a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában.
Nagy volt a forgalom az iskolaorvosnál, aki éppen ezért négy diáktól mintát vett. Közülük egy esetben - egy 11-dikes diáknál - H1N1-vírust mutattak ki a vizsgálatok. Leszkovich György igazgató azt nyilatkozta, hogy a tanév eleje óta mindent megtettek a vírusfertőzés elkerülése érdekében.
A mosdókban most is van külön fertőtlenítő folyadék, a kilincseket és az egyéb "problémás helyeket" külön is tisztítják. Az ÁNTSZ kint járt az iskolában, és megállapította, hogy ennél többet az intézmény nem tehet a fertőzés megakadályozásáért. Mostanra egyébként már lényegesen csökkent a beteg diákok száma a múlt hetihez képest, amikor egy osztályban tucatnyian hiányoztak - írta a lap.
(MTI)

Az otthoni higiénés eszközök is hatásosak

Az otthoni higiénés eszközök is hatásosak, főleg a kisgyerekek védelme.

Az is sokat segít, ha elkülönítik azt a családtagot, aki feltehetően meg van fertőzve.

A tanulmány viszont nem sok bizonyítékot talált arra, hogy a sokat reklámozott N95 sebész maszk jobb lenne, mint az egyszerű orrszájmaszk.

A fizikai védőeszközök hatásosak, biztonságosak, rugalmasan és általánosan használhatók, és viszonylag olcsók - vonja le a következtetést a tanulmány, amely a British Medical Journal című orvosi lap internetes oldalán (bmj.com) jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Szlávik: nem igaz, hogy a maszk nem...

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.