• Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy szerdán közzétett tanulmány.

    A római Cochrane Collaboration non profit egészségügyi tájékoztatási szervezet orvosai fizikai védőeszközökről publikált 59 tesztet vetettek össze.

    Hirdetés

    A tesztek azt vizsgálták, hogy hány ember fertőződött meg a védőeszközök használata esetén, és mennyi, ha nem alkalmaztak védőeszözöket.

      Az új influenza első magyar halálos áldozata

    Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében.A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg. Tovább>>
    A vizsgált kórokozók között volt a náthavírus, a SARS vírus, az influenza (de nem az idén felbukkant világjárványos új influenza).

    A vizsgálat csak az egyszerű fizikai védőeszközökre terjedt ki, védőoltásra és antivirális gyógyszerre nem.

    A tanulmány megállapítja, hogy kórházi viszonyok között a sűrű kézmosás (napjában több mint tízszer), a maszk, kesztyű, sebész kesztyű hatásos a légúti vírusok ellen.

    Különösen eredményes védelmet jelentettek ezeknek az eszközöknek az együttes alkalmazása.

      Megjelent a H1N1-vírus egy győri iskolában

    Egy győri középiskolában egy diáknál kimutatták a H1N1-vírust - írta a Kisalföld szerdai száma. A lap értesülése szerint a megbetegedések a múlt héten kezdődtek a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában.
    Nagy volt a forgalom az iskolaorvosnál, aki éppen ezért négy diáktól mintát vett. Közülük egy esetben - egy 11-dikes diáknál - H1N1-vírust mutattak ki a vizsgálatok. Leszkovich György igazgató azt nyilatkozta, hogy a tanév eleje óta mindent megtettek a vírusfertőzés elkerülése érdekében.
    A mosdókban most is van külön fertőtlenítő folyadék, a kilincseket és az egyéb "problémás helyeket" külön is tisztítják. Az ÁNTSZ kint járt az iskolában, és megállapította, hogy ennél többet az intézmény nem tehet a fertőzés megakadályozásáért. Mostanra egyébként már lényegesen csökkent a beteg diákok száma a múlt hetihez képest, amikor egy osztályban tucatnyian hiányoztak - írta a lap. 
    (MTI)

    Az otthoni higiénés eszközök is hatásosak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az otthoni higiénés eszközök is hatásosak, főleg a kisgyerekek védelme.

    Az is sokat segít, ha elkülönítik azt a családtagot, aki feltehetően meg van fertőzve.

    A tanulmány viszont nem sok bizonyítékot talált arra, hogy a sokat reklámozott N95 sebész maszk jobb lenne, mint az egyszerű orrszájmaszk.

    A fizikai védőeszközök hatásosak, biztonságosak, rugalmasan és általánosan használhatók, és viszonylag olcsók - vonja le a következtetést a tanulmány, amely a British Medical Journal című orvosi lap internetes oldalán (bmj.com) jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.23 17:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Vörösiszap: Milyen védőmaszk ajánlott?

    A vörösiszap a kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban a lúgos vegyhatás miatt a légutak nyálkahártyáját ingerli; elővigyázatosságból az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    H1N1 - "Egymillióan is meghalhattak volna"

    Mexikó egészségügyi minisztere szerint a H1N1 miatt bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően nem halt meg egymillió ember az országban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.