Egészségbiztosítási Felügyelet: vizsgálat a "továbbküldött" beteg ügyében

Szerző: MTI

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megkezdte az adatgyűjtést annak a férfinak a halálával kapcsolatban, akit a múlt héten egyik kórházból küldözgettek a másikba - közölte az EBF elnökhelyettese, Holchacker Péter hétfőn az MTI-vel.

A Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója, Budaházy Emil megerősítette azt a lapinformációt, amely szerint a kórház igazságügyi orvosszakértői boncolást kért, de hétfői tájékoztatása szerint még nem végezték el a boncolást.

Egy középkorú férfi a múlt hétfőn hasi fájdalomra panaszkodott, délután mentővel szállították a Péterfy Sándor utcai kórházba.

Budaházy Emil főigazgató az MTI-nek elmondta: aznap a kórház nem volt felvételis, de a beteget fogadták, megvizsgálták. Az orvos úgy ítélte meg, hogy a beteget tovább kell küldeni egy olyan intézménybe, ahol sebészeti ügyeleti ellátás van, ezért küldte át a férfit a Szent István kórházba.

Indikátorrendszer 2009

Hasonlítsa össze a rendelők és kórházak szolgáltatásait! Indikátorrendszer 2009>>

A Népszabadság írása szerint a beteg hozzátartozói, miután azt közölték velük, hogy a mentőre várni kell, maguk szállították volna át a beteg férfit, de nem a Szent István kórházba, hanem egy ismerős orvoshoz, a budai Szent Margit Kórházba. A férfival csak a Döbrentei térig jutottak, ott a beteg elveszítette az eszméletét, leállt a keringése.

Az utcán egy betegkísérő próbálta újraéleszteni, aki közben riasztotta a mentőszolgálatot. A helyszínre érő mentők már csak az agyhalál beálltát tudták megállapítani, de miután a keringés elindítása sikeres volt, a férfit bevitték a Péterfy kórház intenzív osztályára. Itt halt meg a beteg, kedd délelőtt.

Hogyan vizsgálódik az Egészségbiztosítási Felügyelet?

Holchacker Péter, az EBF elnökhelyettese az MTI-nek általánosságban elmondta: hasonló esetekben a felügyelet minden, a beteggel kapcsolatos dokumentációt bekér, adott esetben meghallgatják a pácienssel kapcsolatba került orvosokat.

Alapvetően azt vizsgálják a felügyeleti eljárás keretében, sérült-e az ellátás során a beteg érdeke, tehát az, hogy a jogi előírásokat és a szakmai szabályokat mindenki, mindenhol maradéktalanul betartotta-e.

"Alapfeladata a hatóságnak az, hogy a tényállás minden részletét kiderítse, és ennek ismeretében a bizonyítékokat egyenként és összességében értékelve hozza meg döntését" - mondta.

Arra vonatkozóan, hogy ezt milyen "technikával" teszi, nincs kötelező előírás. Ez lehet személyes nyilatkozattétel, tanúmeghallgatás, a betegdokumentáció bekérése.

Hozzátette: a felügyelet sohasem személyes felelősséget állapít meg, az esetlegesen kiszabott bírság az intézményt terheli.

Holchacker Péter kiemelte: az EBF tapasztalata az, hogy amennyiben a felügyelet határozatban elmarasztal egy adott kórházat, az intézmény megpróbál javítani belső struktúráján, eljárásrendjén, betegdokumentáción vagy a tájékoztatáson. A bírság összege változó, a felső határ tízmillió forint.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Várólisták - mely műtétekre kell a...

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.