Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni oltást kapnak. Ennek oka az, hogy ez a korosztály – a legújabb felmérések szerint - rendelkezik egyfajta immunitással.

„Nem aggódom az oltás miatt, nem érdekel. Ebben az életkorban az embert már nemigen érdekli. Úgy vesszük az életet, ahogy az jön”- nyilatkozta a 89 éves Robert Goodman.

Floridában, a nyugdíjasok álomföldjén mintegy 3.2 millió 65 évnél idősebb ember van, akik általában szinte minden járványszerűen terjedő betegséget elkapnak.Látszólag boldogok, hogy kaptak egy kis haladékota sertésinfluenzától, mely az iskolákban, kollégiumokban söpör most végig.

Jelentős részük beoltatná magát

Egy múlt héten közzétett közvéleménykutatás szerint az idősek 82 százaléka szeretne oltást kapni. Ez az arány magasabb, mint amit bármely más korcsoportban tapasztaltak. Ugyanakkor elfogadják a tényt, hogy a jobban veszélyeztetetteket oltják be először.

„Már annyi betegségen vagyunk túl , hogy ha bármi is jöjjön, már azon is biztosan túl vagyunk”- állítja Jill Svoboda, egy 68 éves nyugdíjas tanár.

Részleges immunitás

Orvosok, nővérek, és mindazok, akik idősekkel foglalkoznak azt tapasztalták, hogy az időseket megnyugtatja a tudat, hogy nincs olyan nagy szükségük az oltásra.

Az Egyesült Államokban az új H1N1 vakcinával először a kismamákat, illetve azokat az anyákat oltják be, akik 6 hónapnál fiatalabb gyermekeket gondoznak, emellett az egészségügyi dolgozókat, a 6-24 hónaposokat, a krónikus betegeket, és az immunrendszeri betegségben szenvedőket oltják. Ez körülbelül 159 millió ember. Ezután következnek a 64 év alatti egészséges felnőttek, és csak ezt követően a 65 év fölöttiek.

Már 600 halott!

A sertésinfluenza az Egyesült Államokban már 600 halálos áldozatot követelt, és noha az idősebbek sokkal kevesebb eséllyel betegszenek meg , azoknál, akik elkapják, a betegség lefolyása sokkal súlyosabb.

Az időseknél tapasztalható részleges immunitás az életük során őket ért hasonló vírusok hatásának köszönhető. Mindez azonban kevés reményre adhat okot annak fényében, hogy évente 36 000 ember (főleg idősek) hal meg a szokásos influenzajárvány következtében.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:msnbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.