• H1N1: A területi járvány a közép-magyarországi régióban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Területi H1N1 járvány van a Közép-magyarországi régióban az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az elmúlt héten a laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedések háromnegyede ebből az országrészből származott. Országszerte nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de országos járvány egyelőre nincs.

    A múlt héten megháromszorozódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az előző héthez viszonyítva nőtt a légúti járványok száma is. Az ÁNTSZ 16 ilyenről értesült, ebből 14 közösségi, egy területi és egy családi járvány volt, amelyekből összesen 560 megbetegedést regisztráltak.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A járványok 5 általános iskolában, 7 középiskolában, 1 óvodában, valamint 1 általános- és középiskolában fordultak elő. Ezek közül a virológiai vizsgálatok 5 járvány esetében igazolták a pandémiás influenza jelenlétét, amelyekből négy úgynevezett intézményi, egy pedig családi járvány volt. A 158 virológiai vizsgálat 30 százalékában állapították meg a H1N1-et, vagyis megkezdődött a vírus folyamatos terjedése.

    A 15-34 év közöttieket a legveszélyeztettebbek

    A betegek csaknem felét Budapesten és Pest megyében, vagyis a Közép-magyarországi régióban regisztrálták. Az országos átlagot meghaladó megbetegedési gyakoriságot észleltek még Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Az orvoshoz forduló betegek 30 százaléka gyermek, 46 százaléka pedig 15 és 34 év között volt, míg a középkorúak aránya 16 százalék, a 60 éven felülieké pedig 7 százalék volt.  

    (FH)
     

    Legutóbb frissült: 2009.09.21 15:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Afrikai sertéspestis: mi is tehetünk a járvány terjedésének megelőzéséért!

    Több európai országban is romlott az afrikai sertéspestis járvány (ASP) helyzete. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi előírásokat, a hatósági állatorvosok ezért személyesen is tájékoztatják az érintett gazdákat.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Kanyarójárvány - Romániában 38-ra nőtt a halálos áldozatok száma

    Kanyaróban halt meg Romániában egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.