Új alternatíva szívátültetés helyett

Szerző: Független Hírügynökség

Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.

Az Aucklandi Egyetem kutatóinak szerkezete elektromágneses mezőket használ fel. Így nincs szükség arra, hogy kábel kösse össze a beültetett kisegítő szívpumpát és a külső akkumulátort. A test belsejéből kivezetett kábel sokszor okoz súlyos fertőzést, nem ritkán halálos kimenetelűt.

A szerkezet lényege egy tekercs, amelyet a páciens zsebben hord. Egy másik tekercs pedig a kulcscsont mögé van beültetve. A belső tekercsben a külső mágneses mező hatására keletkezik áram, amely a szívpumpát működteti.Ezen kívül beültetnek a testbe egy akkumulátort is, amely egy órán át tudja árammal ellátni a műszívet.

Szisztolés és diasztolés érték

 • Mire utal a pulzusszám?
 • A fiú, akinek a mellkasán kívül van a szíve
 • A harag és az ellenségeskedés árt a szívnek
 • A hirtelen szívhalál
 • A megtört szív szindróma
 • A stressz felel a szívrohamokért
 • A szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok
 • A kisegítő műszívet a beteg szív mellé szokták beültetni arra az időre, amíg nem találnak a páciens számára megfelelő beültethető szívet. A tápkábel azonban az esetek 40 százalékában súlyos, sokszor halálos fertőzést szokott okozni. Az új-zélandi tudósok eladták a technikát az amerikai MicroMed orvosi műszergyártó cégnek, amely hasznosítani fogja műszíveinél.

  Világszerte évente 1 millió ember hal meg szívbetegségek miatt, miközben csupán 3 ezer szívátültetést hajtanak végre. A technológia piaci értékesítésére létrehozott új-zélandi cég szerint 10 éven belül évi 50 ezer ember kaphat vezeték nélküli műszívet.

  Vezeték nélküli műszívvel már máshol is kísérleteztek, de az eddigi megoldások nem váltak be, mert túl nagy hőt termeltek a mellkasban. Az új-zélandi tudósoknak ezt a problémát sikerült kiküszöbölniük.

  (FH)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

  Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

  Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

  Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.