Változik októbertől az elsősegélynyújtó vizsga

Szerző: Független Hírügynökség

A teljes újraélesztést számon kérhetik október 1-jétől a közúti elsősegélynyújtó vizsgán. Ez azt jelenti, hogy a vizsgázóknak nem csak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítaniuk, mielőtt jogosítványt szereznek.

Mártai István, az OMSZ Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezetének orvos-igazgatója kedden, a Vöröskereszt tájékoztatóján elmondta, hogy évente százezren tesznek ilyen vizsgát idehaza, mégis csak a magyarok mindössze 3-5 százaléka segít, ha baj van - a szakember szerint részben a képzés hiányosságai miatt.

Az újraélesztés ABC-je

Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. A BLS célja a légzés és a keringés biztosítása, míg a terápia elkezdéséhez szükséges eszközök illetve a szaksegítség a helyszínre nem érkezik. Az újraélesztés lépései

Legutóbb 2005-ben módosították az elsősegélynyújtás vizsgarendjét. A 2009 októberétől életbe lépő változás sok tekintetben korszakalkotó - mondta Mártai István. A sérültek életben tartásához ugyanis nem elegendő a lélegeztetés, hanem komplex újraélesztésre van szükség, és a jövő hónaptól ezt is számon kérik a közúti elsősegélynyújtó vizsgákon - tette hozzá.

Az orvos-igazgató elmondta azt is, hogy ez az ismeret már a korábban kiadott szakkönyvekben is szerepel, csak eddig nem kérték számon a vizsgákon.

Nem elég alapos a képzés

Mártai István beszélt arról is, hogy idehaza évente körülbelül százan tesznek ilyen vizsgát, mégis csak az esetek 3-5 százalékában segítenek az emberek. Ennek a szakember szerint az az egyik oka, hogy nem elég alapos a képzés, így csak kevesen mernek segíteni, mert attól félnek, hogy esetleg ártanak a sérültnek. Magyarország sereghajtónak számít az Európai Unióban az elsősegély-nyújtás tekintetében.

A Vöröskereszt elnöke a nyári programokról beszélve elmondta, hogy a Velencei-tónál négy strandon dolgoztak idén a Vöröskereszt munkatársai, 330 esetben segítettek. A Balatonnál 26 fürdőhelyen voltak ott a szervezet munkatársai, 13 helyen félautomata defibrillátor is van - mondta Habsburg György. Hozzátette, hogy több mint 400 fiatal segített csaknem 4 ezer embernek.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke közölte, hogy jelenleg 43 mentőcsónak van a tónál, és defibrillátorokat is beszereztek. A tervek szerint lélegeztetőgépeket is vesznek majd, hogy minél több életet tudjanak megmenteni.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit...

Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok...

Légúti akadály csecsemő és...

Csecsemő- és kisgyermekkorban a légúti akadály kialakulása nem ritka jelenség. Az esetek egy részében étkezés közbeni félrenyelés, míg a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.