• Változik októbertől az elsősegélynyújtó vizsga

    Szerző: Független Hírügynökség

    A teljes újraélesztést számon kérhetik október 1-jétől a közúti elsősegélynyújtó vizsgán. Ez azt jelenti, hogy a vizsgázóknak nem csak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítaniuk, mielőtt jogosítványt szereznek.

    Mártai István, az OMSZ Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezetének orvos-igazgatója kedden, a Vöröskereszt tájékoztatóján elmondta, hogy évente százezren tesznek ilyen vizsgát idehaza, mégis csak a magyarok mindössze 3-5 százaléka segít, ha baj van - a szakember szerint részben a képzés hiányosságai miatt.

    Hirdetés

     Az újraélesztés ABC-je

    Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. A BLS célja a légzés és a keringés biztosítása, míg a terápia elkezdéséhez szükséges eszközök illetve a szaksegítség a helyszínre nem érkezik. >>Az újraélesztés lépései
    Legutóbb 2005-ben módosították az elsősegélynyújtás vizsgarendjét. A 2009 októberétől életbe lépő változás sok tekintetben korszakalkotó - mondta Mártai István. A sérültek életben tartásához ugyanis nem elegendő a lélegeztetés, hanem komplex újraélesztésre van szükség, és a jövő hónaptól ezt is számon kérik a közúti elsősegélynyújtó vizsgákon - tette hozzá.

    Az orvos-igazgató elmondta azt is, hogy ez az ismeret már a korábban kiadott szakkönyvekben is szerepel, csak eddig nem kérték számon a vizsgákon.

    Nem elég alapos a képzés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mártai István beszélt arról is, hogy idehaza évente körülbelül százan tesznek ilyen vizsgát, mégis csak az esetek 3-5 százalékában segítenek az emberek. Ennek a szakember szerint az az egyik oka, hogy nem elég alapos a képzés, így csak kevesen mernek segíteni, mert attól félnek, hogy esetleg ártanak a sérültnek. Magyarország sereghajtónak számít az Európai Unióban az elsősegély-nyújtás tekintetében.

    A Vöröskereszt elnöke a nyári programokról beszélve elmondta, hogy a Velencei-tónál négy strandon dolgoztak idén a Vöröskereszt munkatársai, 330 esetben segítettek. A Balatonnál 26 fürdőhelyen voltak ott a szervezet munkatársai, 13 helyen félautomata defibrillátor is van - mondta Habsburg György. Hozzátette, hogy több mint 400 fiatal segített csaknem 4 ezer embernek.

    Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke közölte, hogy jelenleg 43 mentőcsónak van a tónál, és defibrillátorokat is beszereztek. A tervek szerint lélegeztetőgépeket is vesznek majd, hogy minél több életet tudjanak megmenteni.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.09.15 21:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

    Vasárnap lesz az európai újraélesztési nap

    Facebook-kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés európai napjához, október 16-ához kapcsolódóan, az akció célja, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét.

    Kihívások előtt a népegészségügy

    Új magyar népegészségügyi program készül - jelentette be a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán az országos tisztifőorvos. A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét bízta meg Szentes Tamás országos tisztifőorvos az új magyar népegészségügyi program elkészítésével az egyesület Debrecenben rendezett konferenciáján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.