• Új influenza a gólyatáborban? - Mit mond az ÁNTSZ?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem valószínű, hogy az újinfluenza fertőzött az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tatai gólyatáborában - mondta a Független Hírügynökségnek a Közép-Dunántúli Régió helyettes tisztifőorvosa hétfőn.

    Balatoni Mihály közölte: információi szerint csütörtökön négyen lázasodtak be a 600 fős táborban, majd pénteken újabb 14-15 hallgatóról jelezték, hogy betegek lettek, de tüneteik inkább kimerültségről, meghűlésről árulkodtak.

    Hirdetés

    Mivel a tábor pénteken véget ért és mindenki hazament, mindenkit a saját háziorvosa lát már el, és új influenza gyanúja esetén ők intézkednek majd. Balatoni Mihály elmondta: információik szerint egyik hallgatónak sem lett magas láza, inkább hőemelkedésük volt, és a többi tünet alapján is inkább megfáztak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ tudomása szerint egyik fiatalt sem kellett sem az ügyeletre sem kórházba szállítani. A főorvos szerint az történhetett, hogy a jókedvű fiatalok kimelegedve a szabad téren szórakoztak, és mivel már hidegek az éjszakák, meghűlhettek.

    Nem lehet természetesen teljesen kizárni, hogy valamelyikűjük az újinfluenza vírusával fertőződött - mondta a főorvos. Mintavétel azonban most már csak abban az esetben lesz, ha valamelyik beteg diák háziorvosa úgynevezett sentinel orvos, tehát olyan doktor, akinek minden gyanús esetben mintát kell vennie.

    A Független Hírügynökségnek a gólyatábor egyik betege beszámolt arról, hogy enyhe fejfájása, 37,2 fokos hőemelkedése és egy kis köhögése volt pénteken. A hallgató azt is elmondta: hétfőre szinte minden tünete elmúlt, és véleménye szerint is betegsége inkább megfázás, mint vírusos fertőzés volt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.07 15:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést. A tavalyi évben 2554 kenetvételt végeztek, ebből 62 volt daganatgyanús.

    Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

    Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést.

    Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

    Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától 2015. július 20. (hétfő) 16.00-ig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24. (péntek) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

    Különleges táplálkozási célú élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZ

    Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei által 2014. évben az alábbi táblázatban felsorolt különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek kerültek vizsgálatra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.