• Új influenza - Megkezdődött a vakcina tesztelése a gyermekeken

    Szerző: Független Hírügynökség

    Veszprémben szerdán megkezdődött a vakcina tesztelése a gyermekeken - mondta a Független Hírügynökségnek a veszprémi kórház orvosigazgatója csütörtökön. Tóth Árpád közölte: jövő szerdáig szigorú óvintézkedések mellett, szülői hozzájárulással összesen 60, 18 év alatti gyermeket oltanak be az A(H1N1) vírus ellen.

    Az oltás beadása után a kórház szakemberei folyamatosan nyomon követik a gyermekek állapotát, az esetleges mellékhatások megállapítása miatt - mondta az orvosigazgató.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vakcináció után 3 héttel lesznek meg az első eredmények arról, hogy kialakult-e a gyermekekben a vírussal szembeni ellenanyag - tette hozzá.

    A felnőttek, 18 év felettiek tesztelése már augusztus közepén megkezdődött. Egy veszprémi és egy pilisvörösvári háziorvos összesen több mint 300 önkéntest oltott be az új vakcinával.

    A felnőttek ismételt vérvétele pénteken kezdődik, ebből állapítják meg várhatóan a jövő hét végéig, hogy kialakult-e bennük a védettség az újinfluenzával szemben.

    Az országos tiszti főorvos szerdán egyébként azt közölte: eddig egyik vizsgálatba bevont személynél sem jelentkeztek mellékhatások.

      A svájci Novartis vakcinájából egy adag is elég a védettséghez

    A Novartis szerint a most folyó klinikai tesztek "bíztató" eredményeket mutatnak. A svájci Celtura vakcinát 100 egészséges felnőtt önkéntesen próbálták ki, 18 és 50 éves kor között . A Novartis oltóanyaga adjuvánssal (hatásfokozó adalékkal) készült típus.

    A gyógyszergyár vezérigazgatója, Andrin Oswald kijelentette, hogy "bár két adag jobb védelmet alakít ki, de egy adag is elegendő lehet a védettség kialakulásához a sertésinfluenzával szemben".

    A klinikai tesztek azt mutatták, hogy az oltás beadása után két héttel a páciensek szervezete ellenanyagot termelt a vírussal szemben. A szakértők számára egyelőre az a nagy kérdés, hogy az új vírus elleni oltóanyagból egy adag is kialakítja-e a védőhatást vagy az oltást kétszer kell-e beadni. Ugyancsak csütörtökön Kínában már engedélyezték is az első hazai gyártású oltóanyagot, a pekingi Sinovac gyár termékét.

    A gyártó szerint az oltóanyagból egyetlen adag is elég a védettség kialakulásához. A világon 25 gyógyszergyár fut versenyt az idővel, hogy még a járvány őszi kiújulása előtt előállhasson a tesztelt és engedélyezett oltóanyaggal.

    A világ gazdagabb fele, az északi félgömb országai 1 milliárd dózisra adtak megrendelést a gógyszergyáraknak. Ennek 80 százalékát 5 óriáscég fogja előállítani. Ezek a Novartis mellett a francia Sanofi-Pasteur, a brit GlaxoSmithKline és AstraZeneca valamint az amerikai Baxter. Az Európai Unió gyógyszerhatósága, az ECDC kedden bejelentette,hogy október vége előtt nem kapják meg az oltóanyagok az engedélyt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.03 23:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Meningococcus B vakcina - Mikor lehet újra hozzájutni az oltáshoz?

    A Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány. A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.