Kullanccsal a rák ellen?

Független Hírügynökség
megjelent:

Lehet, hogy rákellenes gyógyszer készíthető a közönséges kullancs nyálából, fedezték fel brazil kutatók.

Az egyik Dél-Amerikában elterjedt kullancs (Amblyomma cajennense) nyálában találtak egy olyan fehérjét, amely visszafejleszti vagy elpusztítja a rákos sejteket, miközben az egészségeseket békén hagyja.

A kutatásokat a Sao Pauló-i Instituto Butantan intézetben Ana Marisa Chudzinski-Tavassi vezeti, akivel interjút közölt pénteken az AFP francia hírügynökség.

A kutató a kullancsnyál véralvadásgátló összetevőjével foglalkozott, és mivel egy elmélet szerint ennek a fehérjének hatása lehet a rákos sejtekre is, laboratóriumban sejttenyészetes kísérletbe fogott. Az eredmény minden várakozást felülmúlt.

A nyál csak a daganatos sejteket pusztította el

A kutatók legnagyobb meglepetésére a kullancsnyál fehérjéje a daganatos sejteket elpusztította, a normális sejteket viszont nem.

Később kullancsnyállal kezeltek rákos kísérleti patkányokat. A kis méretű daganatok növekedése 14 napi kezelés után megállt, sőt a tumorok elkezdtek visszafejlődni, a tömegük csökkent. Ha pedig 42 napig folytatták a kezelést, akkor a daganat teljesen eltűnt.

A brazil kutatónő elindította az általa felfedezett fehérje szabadalmaztatását, de intézetének nincs pénze arra, hogy az elmélet laboratóriumi bebizonyításán túllépve a felfedezést gyógyszer kifejlesztésére váltsa. Ehhez több évi munka és sok pénz kellene.

A rák megelőzéséért

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. 10 tanács a rák megelőzéséért

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.