Megtalálták a hosszú élet titkát? Akár 25 évvel is tovább élhetnénk?

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. Férgeknél, egereknél és az élesztőgombánál bevált a szer. Eredmények az elkövetkező hónapokban várhatók.

Több mint száz éve foglalkozik az orvostudomány azzal, hogy meghosszabbítsa az emberi életet, és tetemes sikereket könyvelhet el. Míg a 19. században még csupán 45 év volt egy nő várható élettartama, mára ez elérte a 85 évet, tehát csaknem megkétszereződött.

A vörösborról

Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon. A vörösbor jótékony hatásai

Ez elsősorban a fertőzések megelőzésében és gyógyításában elért eredményeknek köszönhető. E téren azonban már kimerültek a lehetőségek: a fejlett országokban ma nem a fertőzések a halál leggyakoribb okai, hanem a krónikus megbetegedések és a rák.

Bár még mindig emelkedik az átlagos élettartam, új antibiotikumokkal és az orvosi standardok fejlesztésével már nemigen lehet tovább nyújtani az élet fonalát.

Az új gyógyszercsoport nem csupán minimalizálja a krónikus megbetegedések megjelenését, hanem jó pár évvel meg is növeli az élettartamot.

A Harvard Orvosi Iskola által kifejlesztett "csodaszer" a reszveratrolon alapul, egy elsősorban a piros szőlőben előforduló növényi anyagon, amelynek már eddig is számos pozitív tulajdonságát fedezték fel. Erős antioxidáns lévén véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, megelőzi a rákot, és csökkenti a gyulladást a krónikus gyulladással járó betegségekben.

Hogyan működne az "élethosszabító" hatóanyag?

Többek között ezért élnek tovább a vörösbort ivó franciák annak ellenére, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint az átlag.

Előnyös a szívizomnak

A roncsolt szívizomzatot is helyre tudja állítani a vörösbor egyik alkotóanyaga - ezt bizonyítja egy, a Pécsi Tudományegyetemen végzett kísérlet. A vörösbor gyógyszer a szívnek

A hatóanyag működésének lényege, hogy egy gént aktivál, aminek következtében egy a sejtek anyagcseréjére és védekezőképességére ható anyag termelődik.

A gén stressz által történő aktiválásával a David Sinclair vezette harvardi kutatócsapat drasztikusan megnövelte az élesztőgombák és legyek élettartamát.

Az embernél olyan anyagot kerestek, amely stressz nélkül érhetné el ezt a hatást - így bukkantak rá a reszveratrolra.

Ahhoz, hogy a legyeknél elért eredményeket az embernél is ki lehessen váltani, ugyanakkor ne kelljen tonnaszám adagolni a gyógyszert, illetve literszám vörösbort nyakalni, a kutatók koncentrátumokat fejlesztettek ki, amelyeket jelenleg a Sirtris Pharmaceuticals nevű gyógyszercéggel együttműködve tesztelnek. Néhány hónap múlva várhatóan megtudjuk, sikerült-e megtalálniuk az élet vizét.

(MTI)

Cikkajánló

A vörösbor hatása a szervezetre

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vörösbor
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani hatású vegyület található, azonban korántsem csodaszer, rendszeres fogyasztása körültekintést igényel.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész
Orvostkeresek Egészségmagazin
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.