• Újra mozognak a bénult végtagok - Egy nagyszerű találmány

    Szerző: MTI

    Goffer izraeli mérnök 1997-ben olyan szerencsétlenül esett el, hogy deréktól lefele megbénult. Akkor elhatározta, hogy szerkeszt egy olyan, elektromosan működtetett készüléket, amellyel béna végtagjai ellenére is mozogni tud. Az első változatok azonban nagyon súlyosnak bizonyultak.

    Végül fáradozásai eredményeképpen megszületett a ReWalk (ÚjraJár) fantázianevet viselő, már csak 20 kilogrammos szerkezet.

    Hirdetés

      A porckorongsérv tünetei

    Elsősorban nyakról karba, vállba, derékból lábba, lábszárba sugárzó fájdalom lehet az első tünet. Nemritkán a derékfájás hiányozhat, csak a bizonytalan alsóvégtagi fájdalom jelentkezik. A porckorongsérv tünetei>>
    A készülék két-két könnyű, titánból készült és az igazira csatolható exoszkeletikus combcsontból, illetve lábszárcsontból áll, amelyek csuklósan kapcsolódnak egymáshoz és a derékhoz. A csuklókba szerelt kis elektromotorok mozgatják a "csontozatot". A vállra szerelt dőlésérzékelő segíti a használót a megfelelő testhelyzethez igazított lábmozgatásban. 

    A lényeg azonban a hátra csatolható, az áramforrást és a vezérlést magában foglaló, kis hátizsák méretű tartályban rejlik, amelynek a "lelke" a rendkívül modern algoritmikus szoftver. A felhasználó az egyik csuklójára szerelt gombokat nyomogatva vezérelheti a ReWalkot különböző üzemmódokban - előrehaladás, fordulás, sietés, séta, lépcsőn járás. A biztonság kedvéért azonban ajánlatos járókeret vagy mankó használata is.

    A Popular Science szaklap beszámolója szerint a tíz év alatt külső támogatásokkal kétmillió dollárért kifejlesztett ReWalk már jól működő prototípusát maga Amit Goffer már nem használhatja, mert a két évtizednyi kerekesszékben töltött idő alatt alaposan meghízott. Ezért most "bejáratós" munkatársa az a 41 éves, ugyancsak 20 évvel ezelőtt deréktól lefelé megbénult, de izmos alkatú Radi Kaiof, aki a készülék és két mankó segítségével végre ismét tud közlekedni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kaiof az amerikai folyóiratban a találmány fontosságának érzékeltetéséül elmondta, hogy "végre szemtől szembe válthatok szót az emberekkel, és nem alulról felfelé, a kerekesszékben kucsorogva. Ez egy más, teljes életlehetőség".

    Bár máris nagy az érdeklődés a ReWalk iránt, Goffer tovább dolgozik rajta. Terve, hogy még az idén 20 kilogramm alá csökkentse a készülék teljes súlyát. Jóllehet még a jelenlegi változattal is folynak a klinikai próbák, a könnyebbel nem csak hazájában, hanem az Egyesült Államokban is terve vették a tesztelést, illetve siker esetén a szériagyártást. Jelentkező akad bőven az Egyesült Államokból is: ugyanis az 1991-es Öböl-háború, majd az iraki és most az afganisztáni hadműveletek következményeként nagyon sok a hasonlóan sérült, szaknyelven paraplegikus amerikai katona.

    (MTI)

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.21 10:49
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Lebénult a rémülettől - A pszichogén bénulás

    Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy vészüzemmódba váltva lekapcsolhat bizonyos funkciókat, erre a lekapcsolásra utal a pszichiátria, amikor disszociatív zavaroknak nevezi ezeket a jelenségeket.

    Mintegy 10 ezer beteget érint idehaza a Sclerosis Multiplex

    A Sclerosis Multiplex a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos- vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást – mondta el a Sclerosis Multiplex Világnapja alkalmából Dr. Tegze Nárcisz. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa hozzátette, idehaza kb. 8-10 ezer beteg él, a kórkép előfordulása a nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál.

    Az agydaganat tünetei és típusai

    Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján az agydaganat nehezen diagnosztizálható, gyanú esetén keressen fel szakorvost!

    Gerincimplantátum segíthet a bénult végtagok gyógyulásában

    Az új eszköz segítségével a végtagbénulásban szenvedő betegek, akár összetett mozgásokat is képesek elvégezni.

    Megsértette az agyát az evőpálcika

    A helyi kórházban azonban nem vállalkoztak a pálcika eltávolítására. Arra hivatkoztak, hogy a beavatkozás nyomán keletkező vérzés bénulást vagy halált is okozhat. A kisfiún végül Pekingben tudtak segíteni.

    Őssejtterápiával gyógyítanák a gerincsérülteket

    Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyt adott a Kaliforniai Egyetem Irvinben dolgozó biológiai kutatóinak és a Menlo Parkban tevékenykedő GERON cégnek, hogy egy általuk kidolgozott új vakcinával előkészítsék a gerincsérültek klinikai kísérleti gyógyítását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.