• Rekord sokáig élnek az amerikaiak

    Szerző: MTI

    Rekordot döntött az amerikaiak várható élettartama: egy most született gyerek átlagosan 78 életévre számíthat a kormány megbízásából az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által készített statisztikák szerint.

    Mind a férfiak, mind a nők esetében javultak az életkilátások, de a nagyjából öt éves különbség a nők javára megmaradt. A halálozási ráta csökkent, 100 ezer főre 760,3 haláleset jut.

    Hirdetés

     Mibe halunk bele? Vezető halálokok Magyarországon 

    Az egykori szocialista országokat tekintve hazánk a morbiditási (megbetegedési) és mortalitási (halálozási) helyzete szinte egyedülálló.
    A legfőbb halálokok >> 

    "A várható élettartam növekedése 2007-ben 77,9 évre - a 2006-os 77,7-ről - a korábbi trendnek megfelel. Az életkilátások egy évtized alatt összességében 1,4 éves javulást mutatnak" - fogalmazott a CDC jelentése.

    Egy újszülött fiú az Egyesült Államokban 75, egy lány 80 évre számíthat. Most először az afroamerikai férfiak várható élettartama is átlépte a 70 évet.

    Összességében 2.423.995 személy veszítette életét az orszában 2007-ben. A legtöbben (48,5 százalék) szív- és érrendszeri betegségben, valamint rosszindulatú daganatok következtében halnak meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az előző évekhez képest valamelyest csökkent a nem természetes halálok száma. Meglehetősen nagy arányban (1,7 százalékkal) nőtt viszont a negyedik leggyakoribb halálokot jelentő krónikus alsólégúti megbetegedésben - például emfizéma - elhunytak száma. A csecsemőhalálozási adatok gyakorlatilag változatlanok: ezer élveszületésre jut 6,77.

    Az Egyesült Államok lakosainak várható életkilátásai még mindig alatta maradnak a fejlett európai és ázsiai országokéinak így például Japánban a 78 év helyett már átlagosan 82 évre számíthatnak az újszülöttek, Franciaországban 80,9-re, Svédországban, Olaszországban, Ausztráliában és Kanadában egyaránt több mint 80-ra.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.21 03:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan változik a szemünk az életkorunkkal?

    A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.

    A lenmag fogyasztásának szervezetre gyakorolt hatásai

    A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.

    Élet a halál előtt

    Örvendetes, hogy hazánkban nő a születéskor várható élettartam. Az 1990-ben még 66,1 éves országos átlag, 2014-re 78,9 évre emelkedett. Nem közömbös azonban, hogy a hosszabb életet milyen állapotban, milyen aktívan töltik el az emberek, illetve hogy életük mekkora részében szorulnak esetleg segítségre.

    Az európaiak tovább élnek, az egészségben eltöltött életévek száma azonban nem feltétlenül növekszik

    Az Európai Unió lakosságának többsége tovább él, mint korábban, ugyanakkor az egészségben eltöltött életévek száma nem feltétlenül növekszik az egészségügyi ellátás hiányosságai és a betegségek megelőzésére fordított források elégtelensége miatt - közölte az Európai Bizottság frissen kiadott jelentésében szerdán.

    Jobban bírják a gyengébb idősek, ha magas a vérnyomásuk?

    A törékeny, idős emberek jobban bírják, ha az általános ajánlásnál - 140/90 Hgmm - kissé magasabb a vérnyomásuk. Michelle Odden amerikai kutató és orvoscsoportja több ezer 65 évesnél idősebb ember vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre.

    Életkorok és szűrővizsgálatok - Az orvos válaszol

    Harminc éves nő vagyok, a párom 44 éves férfi. Milyen rendszeres szűrővizsgálatok ajánlottak nekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.