• Dohányból vakcina? - Gyomorhurut elleni oltóanyag készülhet a dohányból

    Szerző: MTI

    Dohánynövények termelhetnek majd olcsó és könnyen alkalmazható vakcinát a gyomor- és bélhurutot okozó norovírus ellen - jelentették kedden amerikai kutatók.

    A norovírus gyakran okoz hányással, hasmenéssel járó gyomorfertőzést, különösen hajókon, éttermekben, iskolákban, laktanyákban. Az új vakcina orron át alkalmazható fehérjekészítmény lenne.

    Hirdetés

    Tesztelje, minden rendben van-e a gyomrával?


    Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja, mennyire fenyegeti Önt a gyomorbetegségek kockázata. Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése>>

    A Norwalk-vírusnak is nevezett kórokozó az Egyesült Államokban évente 23 millió alkalommal okoz heveny gyomor- és bélhurutot, amely megfelelő orvosi ellátás mellett nem jelent életveszélyt, ám nagyon sok kényelmetlenséggel jár.

    Charles Arntzen, az Arizonai Állami Egyetem növénybiológusa munkatársaival génmódosított dohánymozaik-vírust állított elő, mellyel arra késztetik a vírussal megfertőzött növényt, hogy a vakcinaként használható fehérjét termelje.

    Hamarosan kezdődhet az emberi tesztelés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Amerikai Kémiai Társaság Washingtonban zajló éves találkozóján sajtótájékoztatón jelentették be a kutatók eredményeiket. Arntzen elmondta, hogy nanoméretű (a milliméter milliomod része) gömböcskék formájában képződik a kezelésen átesett dohánynövényben a norovírus elleni oltófehérje. Az immunrendszer vírusszerű anyagként, kapszidként ismeri fel a miniatűr labdát, ezért megtámadja. A részecske azonban belül üres, nem tartalmazza a vírus genetikai állományát, ezért nem okoz betegséget - tette hozzá Arntzen.

    Az eddigi tesztek arra utalnak, hogy a vakcina hatékonyabb, ha orron át alkalmazzák, mint amikor szájon át juttatták be. Arntzen szerint hamarosan megkezdődhetnek az emberi kipróbálások is.

    A növényi "laboratóriumok" egyre gyakoribbak a géntechnológia fejlődésével, már vérrák elleni terápiás gyógyszer termeltetéséről is számoltak be korábban más kutatók.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.20 09:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.