Dohányból vakcina? - Gyomorhurut elleni oltóanyag készülhet a dohányból

Szerző: MTI

Dohánynövények termelhetnek majd olcsó és könnyen alkalmazható vakcinát a gyomor- és bélhurutot okozó norovírus ellen - jelentették kedden amerikai kutatók.

A norovírus gyakran okoz hányással, hasmenéssel járó gyomorfertőzést, különösen hajókon, éttermekben, iskolákban, laktanyákban. Az új vakcina orron át alkalmazható fehérjekészítmény lenne.

Tesztelje, minden rendben van-e a gyomrával?

Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja, mennyire fenyegeti Önt a gyomorbetegségek kockázata. Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése>>

A Norwalk-vírusnak is nevezett kórokozó az Egyesült Államokban évente 23 millió alkalommal okoz heveny gyomor- és bélhurutot, amely megfelelő orvosi ellátás mellett nem jelent életveszélyt, ám nagyon sok kényelmetlenséggel jár.

Charles Arntzen, az Arizonai Állami Egyetem növénybiológusa munkatársaival génmódosított dohánymozaik-vírust állított elő, mellyel arra késztetik a vírussal megfertőzött növényt, hogy a vakcinaként használható fehérjét termelje.

Hamarosan kezdődhet az emberi tesztelés

Az Amerikai Kémiai Társaság Washingtonban zajló éves találkozóján sajtótájékoztatón jelentették be a kutatók eredményeiket. Arntzen elmondta, hogy nanoméretű (a milliméter milliomod része) gömböcskék formájában képződik a kezelésen átesett dohánynövényben a norovírus elleni oltófehérje. Az immunrendszer vírusszerű anyagként, kapszidként ismeri fel a miniatűr labdát, ezért megtámadja. A részecske azonban belül üres, nem tartalmazza a vírus genetikai állományát, ezért nem okoz betegséget - tette hozzá Arntzen.

Az eddigi tesztek arra utalnak, hogy a vakcina hatékonyabb, ha orron át alkalmazzák, mint amikor szájon át juttatták be. Arntzen szerint hamarosan megkezdődhetnek az emberi kipróbálások is.

A növényi "laboratóriumok" egyre gyakoribbak a géntechnológia fejlődésével, már vérrák elleni terápiás gyógyszer termeltetéséről is számoltak be korábban más kutatók.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

A norovírus-fertőzés kialakulása...

A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.