• A genetika dönti el, használ-e a hepatitis C elleni szer?

    Szerző: MTI

    Az emberek génállományában jelen lévő apró különbségtől függhet, használ-e a fertőzött páciens kezelésére a szokásosan alkalmazott szer - állítják meg amerikai kutatók a Nature tudományos magazin online kiadásában közzétett tanulmányukban.

    A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy az európai gyökerű amerikaiakban nagyobb arányban van jelen a kedvező génváltozat, mint a feketékben.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmányban 1137 páciens adatait elemezték, akik korábban valamennyien olyan krónikus hepatitisz C-vírustól fertőződtek meg, amely sokkal kevésbé reagál a szokásos kezelésre, mint a vírus más típusai.

    Az elemzések szerint azokban, akik a kedvező génváltozatot hordozták, mintegy 80 százalékban eltávolította a vírust a gyógyszer, ehhez képest azokban, akiknél ez a változat hiányzott, csak mintegy 30 százalékban.

    Egy génváltozat dönti el hogyan reagál a szervezet a gyógyszerre?

    A kutatók szerint azok a feketék, akiknél mégis jelen volt a változat, jobban reagáltak a gyógyszerre, mint az európai eredetű amerikaiak, akik nem hordozták a változatot, ami azt jelzi, hogy egyes génváltozatok jelenléte jobb előrejelzője a kezelés hatékonyságának, mint az etnikai hovatartozás.

      Májmegnagyobbodás


    A máj nagysága fizikális vizsgálattal (kopogtatással) is jól megítélhető szakember számára, de a hasi ultrahangos vizsgálat is pontos képet ad. A májmegnagyobbodás okai és tünetei>>
    A krónikus hepatitisz C-fertőzés jelenlegi bevett kezelése hónapokat vesz igénybe, és olyan mellékhatásai lehetnek, mint a depresszió vagy influenzaszerű tünetek. Ezért segítheti az orvos és a páciens kezelésről szóló döntését, ha tudják, milyen génvariánssal rendelkezik az egyén - mondták a Duke Egyetem munkatársai, a tanulmány szerzői.

    Világszerte 170 millióra becsülik a krónikus hepatitisz C-fertőzöttek számát, az Egyesült Államokban mintegy 3,2 millióra.

    A krónikus fertőzés jelenleg nem gyógyítható, vírusellenes kezelés nélkül májzsugor vagy májrák lehet  következménye. A vírus fertőzött vér közvetítésével terjed, például sterilizálatlan tűkkel.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.23 09:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

    Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.