"Joga van a halálhoz!" - Fotóval

Szerző: Független Hírügynökség

Egy ausztrál bíróság pénteki döntése értelmében joga van egy mind a négy végtagján lebénult férfinak arra, hogy leállítsa az őt életben tartó mesterséges táplálást.

A precedens értékű ítéletben Nyugat-Ausztrália legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a 49 éves férfit kezelő betegápoló céget nem terheli jogi felelősség, ha kérésének megfelelően abbahagyják etetését.

Magyarországon tilos

Magyarországon az eutanázia emberölésnek minősül. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv 167.§ így szól:„ Aki mást megöl, bűntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünktől fogva megillet minket.” Jogi szemmel az eutanáziáról

Nyugat-Ausztrália szövetségi állam legfelsőbb bíróságának döntése szerint a 49 éves Christian Rossiternek joga van ahhoz, hogy döntsön arról, milyen módszerekkel kezelik, és akarata ellenére nem lehet ételt, és vizet juttatni szervezetébe.

Wayne Martin bíró utasította az orvosokat, hogy döntésének következményeit részletesen magyarázzák el a férfinak, aki a bíróság szerint olyan szellemi állapotban van, hogy képes átgondolt döntés hozni kezeléséről.

A szabadidősportokért rajongó egykori bróker tavaly bénult le minden végtagján, miután több balesetben szerzett gerincsérülési jelentősen rosszabbodtak.

A férfi 1988-ban harminc métert zuhant egy épületből, és sérülései 2004-ben súlyosabbá váltak, miután kerékpározás közben elütötte egy autó.

A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

Közfelhívásban kérte: engedjék meghalni

A 49 éves férfi az előző héten közfelhívásban kérte, hogy engedjék meghalni, közölve, hogy "teste rabja lett", és a legalapvetőbb dolgokat sem tudja végrehajtani. "Nem tudok mozogni, nem tudom kifújni az orromat, vagy letörölni könnyeimet" - mondta el Rossiter, hozzátéve, hogy nem fél a haláltól, csak a fájdalomtól.

A bírósági eljárást a férfit kezelő otthont üzemelő betegápoló cég, a Brighwater Care Group nevű cég indította. Azt akarták megtudni, hogy a mesterséges táplálás leállításának lennének-e jogi következményei a cégre nézve.

A Brightwater közlése szerint nincsen álláspontjuk az ügyben, csak annyit akartak tudni, hogy törvényt sértenének-e azzal, hogy teljesítik betegük kérését.

Christian Rossiter (AFP/FH)

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Az eutanázia jogi szemmel

Életben tartani, vagy hagyni meghalni. Ez az egyik legnagyobb kérdése az eutanáziának, vagy más néven a kegyes halálnak. Magyarországon az eutanázia...

Eutanázia

Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”, de van e jogunk a halálhoz?...

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a...

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.