• Két H1N1-gyanús fiatal a Szigeten

    Szerző: Független Hírügynökség/MTI

    Eddig két olyan külföldi fiatal fordult a Sziget egészségügyi szolgálatához, akiknél felmerült a gyanú, hogy fertőződtek a H1N1 vírussal - mondta Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerdán az MTI-nek.

    A külföldi fesztiválozókról azonban kiderült, hogy mindössze torokgyulladásuk van. Szeles Géza az új vírusról azt mondta: "ez a betegség normális egészségi állapotban nem több, mint egy járványos influenza, és semmi nem indokolja, hogy ennyire féljünk tőle". Hozzátette: mindenre felkészültek a járvány megelőzése érdekében.

    Hirdetés

    Influenza-kommandó

    Balog Gábor öttusázó és 12 képzett önkéntes tájékoztatja a fiatalokat az új típusú influenzáról a Sziget Fesztiválon szerdától. A nővérkének öltözött segítők és az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportoló a rendezvény végéig naponta legalább 4 órán át, déli 12-től kifulladásig járőrözik a Szigeten, hogy felhívja a figyelmet a vírus veszélyeire, illetve a megelőzés fontosságára.

    Az influenza-kommandó csaknem százezer, több nyelvű szóróanyagot és számtalan jótanácsot oszt majd szét arról, hogy milyen óvintézkedésekkel lehet megelőzni a betegséget, miről ismerni fel, és mi a teendő, illetve hova fordulhatnak, ha mégis felmerül a fertőzés gyanúja.

     

     Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora


    25 év az átlagéletkoruk azoknak az európai betegeknek, akik utazás közben fertőződtek meg az újfajta influenza vírusával, és 13 azoké, akik saját, otthoni környezetükben.
    Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora>>

    Az önkénteseket Szlávik János, a Fővárosi Szent László Kórház főorvosa képezte ki, de a felvilágosításban az EDS, Európa legnagyobb diákszervezete is segít.

    Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a Független Hírügynökségnek elmondta, az új influenza terjedése miatt idén a tavalyinál is szigorúbb közegészségügyi előírásokat teljesítenek.

    Sokkal több kézmosót, fertőtlenítő-adagolót és hárommal több mosdókonténert helyeztek ki.

    Külön orvosi vizsgálót alakítottak ki, valamint 30-ról 60-ra növelték az elkülönítő kapacitását arra az esetre, ha H1N1-s fertőzés jelentkezne.

    Emellett pedig nemcsak a 400 fős egészségügyi személyzetet, hanem az egész Sziget-stábot kiképezték az influenza-járvánnyal kapcsolatban, a munkavédelmi oktatás keretében - tette hozzá.

     

     Az új influenza tünetei és terjedése


    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    (FH, MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.12 16:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    H1N1 - "Egymillióan is meghalhattak volna"

    Mexikó egészségügyi minisztere szerint a H1N1 miatt bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően nem halt meg egymillió ember az országban.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.