• A stressz növeli a hastájéki zsírt

    Szerző: MTI

    Nőstény majmok éveken át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy a nagyobb szociális stresszhatás alatt élő állatoknál fokozottabban raktározódott a többletzsír a mélyebben fekvő részeken, a hastáji szervek körül.

    Az amerikai Time magazin (www.time.com) idézi a Wake Forest Egyetem kutatóinak vizsgálatsorát, amelyben 42 nőstény majom életét követték nyomon két és fél éven át.

    Hirdetés

     

      Tesztelje magát!


    Az állatok az úgynevezett nyugati étrenden éltek, amelyben az elfogyasztott energia 40 százaléka zsírból származik.

    Mérték a majmok vérében a kortizol stresszhormon szintjét és komputertomográfos orvosi képalkotóval (CT) készítettek felvételeket belső szerveikről.

    Az állatokat négy csoportba osztották, melyekben nagyon gyorsan automatikusan kialakult a hatalmi sorrend. A kutatók szerint minden csoportban a legdominánsabb egyed szenvedte el a legkevesebb stresszhatást.

    A nyugodtabbak a vezetők voltak

    "Ápoltabbak és nyugodtabbak voltak, mint alárendeltjeik" - mondta Carol Shively, a tanulmány társszerzője.

      A hasi elhízás és a depresszió


    A depressziósoknál magasabb kortizolszint a felelős a hasi elhízás kialakulásában, mert ez a hormon aktiválja a lipoprotein lipázt és gátolja a zsigeri területekről a zsírmobilizációt. Tovább>>

    A hatalmi sorrendben lejjebb lévő majmok viszont stresszeltebbnek tűntek, éberebbek voltak, folyton azt figyelték, nem támadja-e meg őket vezetőjük.

    Az elvégzett CT-vizsgálatok azt mutatták, hogy a hierarchia élén álló két majomnál kisebb volt a hasi szervek között elraktározott, úgynevezett zsigeri zsírszövet mennyisége, mint alárendelt társaiknál.

    A hasi típusú elhízás az emberekre is veszélyes

    A hasi típusú elhízással már több, emberekre vonatkozó tanulmány is kapcsolatba hozta a metabolikus szindrómának nevezett tünetegyüttest, amelyben elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vércukorszint jelentkezik, és amely szívproblémákhoz vezet.

     

      Rizikófaktorok - Mi hajlamosíthat a metabolikus szindróma kialakulására?


    • Életkor. A metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága a korral nő, míg a 20-as éveikben járó emberek csak kevesebb, mint 10 százalékánál jelenik meg, addig a 60 év feletti korosztály több mint 40 százalékánál megtalálható. Azonban egy másik vizsgálat szerint 8 iskolás tanulóból egynél már megtalálható a metabolikus szindróma legalább három komponense.
    • Elhízás. A testtömeg-index, a BMI (a kilogrammban mért testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével) 25 feletti értéke fokozza a metabolikus szindróma kockázatát, különösen, ha hasi elhízás áll fenn.
    • Cukorbetegség a családban. Nagyobb a metabolikus szindróma kialakulásának valószínűsége, hogy ha családjában 2-es típusú cukorbetegség, vagy terhességi cukorbetegség már fordult elő.
    • Egyéb megbetegedések. Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, vagy policisztás ovárium szindróma (ami nőknél előforduló hormonális betegség) szintén fokozza a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

    A kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy a pszichológiai stressz hozzájárulhat a hasi típusú elhízás kialakulásához, majd az abból eredő egészségügyi következményekhez.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.11 07:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás), stb.. Alvászavar azonban számos betegség velejárója is lehet, így különféle testi és pszichés kórképeké. Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.