• Viszketésérzetre szakosodott idegsejteket találtak

    Szerző: MTI

    A viszketésért felelős idegsejteket azonosítottak amerikai és kínai kutatók, amiről a Science tudományos folyóiratban számoltak be. A felfedezés számos, vakarózásra ingerlő bőrproblémára hozhatja meg a jobb kezelést.

    Korábban azt feltételezték, hogy a viszketés és a fájdalom érzete szoros kapcsolatban áll, a kutatók azonban olyan idegsejteket találtak egerekben, amelyek csak a viszketés érzetét továbbítják.

    Hirdetés

    Az amerikai Washington Egyetem és a kínai Peking Egyetem kutatói viszketésmentes egereket hoztak létre azáltal, hogy elpusztították viszketésspecifikus neuronjaikat. "A megállapításnak nagyon fontos terápiás következményei vannak" - mondta a Zhou-Feng Chen, a Washington Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

    A fájdalom maradt, de a viszketés eltűnt

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezek a bizonyos idegsejtek alapvetően fontosak a viszketés érzetéhez, ám nem szükségesek a fájdalomérzethez, ami azt jelenti, hogy a sejtek több, viszketésre szakosodott receptort tartalmaznak, vagy olyan jelzőmolekulát bocsátanak ki, amelyek egy krónikus viszketés elleni terápia célpontjai lehetnek. Ekcéma, psoriasis (pikkelysömör), allergiák és fertőzések válthatnak ki egyebek közt krónikus, már-már leküzdhetetlen viszketést. A legkülönfélébb kezelések, melyek ma rendelkezésre állnak a vakarózás elkerülésére, csak részleges eredményt érnek el.

    2007-ben azonosították a kutatók az úgynevezett gasztrinkibocsátó peptidreceptort (GRPR), melynek génje a gerincagyban aktív. Erről azonban nem tudhattuk biztosan, hogy csak a viszketéssel kapcsolatos, avagy a fájdalomérzetért is felelős - magyarázta Chen. Ezért a kutatók egy, a receptorhoz kötődő toxin segítségével elpusztították azokat az idegsejteket az egerekben, melyekben a GRPR aktív volt. A kezelt állatok ezután éreztek fájdalmat, ám ha viszketést kiváltó dolgoknak tették ki őket, nem vakaróztak.

    "Ez váratlan és meghökkentő eredmény, mert azt jelzi, hogy létezik egy viszketésre szakosodott idegi útvonal a gerincagyban" - emelte ki Chen. A kutatók kimutatták, hogy ezek a GRPR idegsejtek fontosak a viszketés érzeténél, ám nem fontosak a fájdalomérzet szempontjából - ennél többet azonban egyelőre nem tudnak róluk, ezért folytatják tanulmányozásukat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.08 07:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Allergia: miért van egyre több beteg?

    "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

    Fájó ízületek - Amikor a légkondicionáló a hibás

    A nyári meleg az utóbbi időben akár szeptemberben is meghatározza az időjárást, így egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések. Ezek azonban bizonyos problémákat is okozhatnak, a gyakoribb fej- és torokfájás mellett akár ízületi gyulladást is.

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.