A szülők egyharmada nem oltatja be gyermekét a pénzbe kerülő vakcinákkal

Független Hírügynökség
megjelent:

A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá, a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék - hagsúlyozza egy friss felmérés.

A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá - derül ki a Debreceni Egyetem, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete és egy debreceni házi gyermekorvos csütörtökön közzétett felméréséből, amelynek során 1500 szülőt kérdeztek meg. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék.

A kutatás felhívja a figyelmet, hogy több olyan ajánlott oltóanyag létezik, amellyel megelőzhetők halálos betegségek is. Például azok a halálesetek is, amelyek 2007-ben következtek be: pneumococcus következtében 22 kisgyermek vesztette életét, 8 gyermek meningitisz miatt halt meg és még a bárányhimlő is 3 áldozatot követelt.

A felmérés szerint a szülők az oltásnál sokkal fontosabbnak tartják az egészséges táplálást (77,7 százalék), a vitaminok pótlását (87,7 százalék), és a rendszeres testmozgást (36,7 százalék).

Legtöbben az agyhártyagyulladástól félnek

Azok közül, akik semmilyen ajánlott védőoltást nem adatnak be gyermeküknek, a legtöbben anyagi okokkal indokolták ezt. A kutatásból az is kiderült, hogy az 1 gyermekes szülők általában több ajánlott védőoltást adattak be gyermeküknek, míg a 4 vagy több gyermekesek nagyobb arányban egyetlen ajánlott védőoltást sem kértek. A nagyvárosban élők, a vállalkozók több oltást adattak be gyermeküknek, míg a falun munka nélkül élő szülők a legkevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.

A pénzért vehető, ajánlott vakcinák közül a szülők leginkább a fertőző agyhártyagyulladások elleni védőoltást tartják fontosnak, csaknem 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy beadatta vagy szívesen beadatná gyermekének.

A bárányhimlő fertőzést csupán a szülők 9,3 százaléka szeretné megelőzni vakcinával, a hepatitis elleni védőoltást a válaszadók 7,8 százaléka tartotta fontosnak.

Bárányhimlő
Lappangási idő 14-21 nap
Bevezető időszak 1 nap
Fertőzőképesség időtartam A kiütés megjelenése előtti időszaktól a hólyagok beszáradásáig.
Bevezető tünetek Láz, hurut
Kiütés jellege Előbb piros folt, majd kissé kiemelkedik, aztán tetején hólyag képződik és a hólyagbennék megzavarosodik.Egyszerre különböző fázisú kiütések vannak jelen. A teljes testfelszínen megjelenhetnek, akár a nyálkahártyálon is.
Kísérő tünetek viszketés

Kanyaró (morbilli)
Lappangási idő 10 nap
Bevezető időszak 4 nap
Fertőzőképesség időtartam A kiütés megjelenése előtt 2-4 nappal kezdődik és 2-5 napig tart
Bevezető tünetek hurut, láz, kötőhártyagyulladás, fénykerülés, Koplik folt ( a szájnyálkahártyán megjelenő kis szürkés folt)
Kiütés jellege A kiemelkedő foltos-göbös, barnás-lila kiütések a fül mögött kezdődnek, majd lefelé terjednek az egész testen, összefolynak. A megjelenés sorrendjében tűnik el.
Kísérő tünetek általános tünetek

Rózsahimlő (rubeola)
Lappangási idő 14-21 nap
Bevezető időszak 1 nap
Fertőzőképesség időtartam A kezdete előtt röviddel kezdődik és a kiütések elmúlásáig tart.
Bevezető tünetek láz
Kiütés jellege Fül mögött kezdődő majd az egész testre terjedő lilás pettyezettség, mely a 2. naptól grízszerűvé válik
Kísérő tünetek testszerte nyirokcsomógyulladás

(FH)

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.