• A szülők egyharmada nem oltatja be gyermekét a pénzbe kerülő vakcinákkal

    Szerző: Független Hírügynökség

    A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá, a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék - hagsúlyozza egy friss felmérés.

    A szülők 31 százaléka nem adatja be az ajánlott védőoltást gyermekének, mivel nincs pénze rá - derül ki a Debreceni Egyetem, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete és egy debreceni házi gyermekorvos csütörtökön közzétett felméréséből, amelynek során 1500 szülőt kérdeztek meg. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék.

    Hirdetés

    A kutatás felhívja a figyelmet, hogy több olyan ajánlott oltóanyag létezik, amellyel megelőzhetők halálos betegségek is. Például azok a halálesetek is, amelyek 2007-ben következtek be: pneumococcus következtében 22 kisgyermek vesztette életét, 8 gyermek meningitisz miatt halt meg és még a bárányhimlő is 3 áldozatot követelt.

    A felmérés szerint a szülők az oltásnál sokkal fontosabbnak tartják az egészséges táplálást (77,7 százalék), a vitaminok pótlását (87,7 százalék), és a rendszeres testmozgást (36,7 százalék).

    Legtöbben az agyhártyagyulladástól félnek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok közül, akik semmilyen ajánlott védőoltást nem adatnak be gyermeküknek, a legtöbben anyagi okokkal indokolták ezt. A kutatásból az is kiderült, hogy az 1 gyermekes szülők általában több ajánlott védőoltást adattak be gyermeküknek, míg a 4 vagy több gyermekesek nagyobb arányban egyetlen ajánlott védőoltást sem kértek. A nagyvárosban élők, a vállalkozók több oltást adattak be gyermeküknek, míg a falun munka nélkül élő szülők a legkevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.

    A pénzért vehető, ajánlott vakcinák közül a szülők leginkább a fertőző agyhártyagyulladások elleni védőoltást tartják fontosnak, csaknem 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy beadatta vagy szívesen beadatná gyermekének.

    A bárányhimlő fertőzést csupán a szülők 9,3 százaléka szeretné megelőzni vakcinával, a hepatitis elleni védőoltást a válaszadók 7,8 százaléka tartotta fontosnak.

    Bárányhimlő
    Lappangási idő 14-21 nap
    Bevezető időszak 1 nap
    Fertőzőképesség időtartam A kiütés megjelenése előtti időszaktól a hólyagok beszáradásáig.
    Bevezető tünetek Láz, hurut
    Kiütés jellege Előbb piros folt, majd kissé kiemelkedik, aztán tetején hólyag képződik és a hólyagbennék megzavarosodik.Egyszerre különböző fázisú kiütések vannak jelen. A teljes testfelszínen megjelenhetnek, akár a nyálkahártyálon is.
    Kísérő tünetek viszketés

    Kanyaró (morbilli)
    Lappangási idő 10 nap
    Bevezető időszak 4 nap
    Fertőzőképesség időtartam A kiütés megjelenése előtt 2-4 nappal kezdődik és 2-5 napig tart
    Bevezető tünetek hurut, láz, kötőhártyagyulladás, fénykerülés, Koplik folt ( a szájnyálkahártyán megjelenő kis szürkés folt)
    Kiütés jellege
    A kiemelkedő foltos-göbös, barnás-lila  kiütések a fül mögött kezdődnek, majd lefelé terjednek az  egész testen, összefolynak. A megjelenés sorrendjében tűnik el.
    Kísérő tünetek általános tünetek

    Rózsahimlő (rubeola)
    Lappangási idő 14-21 nap
    Bevezető időszak 1 nap
    Fertőzőképesség időtartam A kezdete előtt röviddel kezdődik és a kiütések elmúlásáig tart.
    Bevezető tünetek láz
    Kiütés jellege
    Fül mögött kezdődő majd az egész testre terjedő lilás pettyezettség, mely a 2. naptól grízszerűvé válik
    Kísérő tünetek
    testszerte nyirokcsomógyulladás

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.08.07 11:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Ezekre a védőoltásokra van szükség iskoláskorban

    Miért fontos, hogy gyermekeink oltottak legyenek? Mikor nem oltanak be egy gyermeket? Hogyan történik egy iskolai kampányoltás megszervezése? Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet? Minden az iskolai védőoltásokról.

    Valóban oltásellenesek a magyar szülők?

    2016 tavaszán felkorbácsolta az indulatokat az állampolgári jogok biztosának állásfoglalása, amely szerint az óvodai felvételinek nem feltétele az, hogy a gyermek a kötelező védőoltásokat megkapja. Ünnepeltek az oltásellenesek, míg mások pánikba estek, hogy ezzel az oltatlan gyerekek hadát szabadítják rájuk. Idén nyáron ismét, a környező országokban sokakat megbetegítő kanyaró kapcsán gondolkozhattunk el azon, vajon mennyire fontosak a védőoltások - és ezzel vajon mennyire vagyunk tisztában.

    Ezen betegségek ellen nem oltatják gyermekeiket az oltást ellenzők

    A védőoltások fontosságáról nem lehet eleget beszélni, hiszen számos súlyos betegség kialakulását előzhetik meg, azonban mégis vannak olyan szülők, akik ellenzik azok beadatását. Összeszedtük azokat a súlyos, illetve súlyos következményekkel járó betegségeket, amelyek ellen ma már létezik védőoltás. Ön megelőzné ezeket, ha lehet?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.