• Sertésinfluenzás forródrót: a brit orvosoknak nem tetszik

    Szerző: Független Hírügynökség

    A brit orvosok elsöprő többsége szerint súlyos fertőzések és betegségek maradhatnak észrevétlenek a sertésinfluenzás forródrót miatt - mutatta ki egy közvélemény-kutatás.

    A GP című orvosi lap 251 házi orvost kérdezett meg a július utolsó hetében bevezetett forródrótról, amelyen a betegek Tamiflu antivirális gyógyszert rendelhetnek.

    Hirdetés

     Az új influenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. A betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    A forródróton nem orvosok, hanem civilek foglalkoznak a telefonálókkal, és egy tünetlista alapján döntik el, hogy a jelentkezőnek új típusú influenzája van-e. Ha igen, akkor kiállítják a receptet, amelyet a telefonáló beteg által megjelölt egészséges ismerősnek kell átvennie és a kijelölt elosztóhelyeken beváltania.

    A forródrótot az orvosok tehermentesítésére találták ki, mert Angliában július közepe óta heti 100 ezer friss megbetegedést okoz az új influenza. Az elképzelés szerint az orvosok így a súlyos vagy komplikált esetekre koncentrálhatnak.

    A megkérdezett házi orvosok csaknem 90 százaléka attól tart, hogy a forródrót miatt észrevétlen maradhatnak olyan betegségek, mint a mandulagyulladás, a hörghurut vagy az akár halállal is járó meningitisz.

    Telefonos diagnózis orvosi képzettség nélkül

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Július vége óta Angliában a sertésinfluenzások felét a forródróton keresztül diagnosztizálták orvosi képzettség nélküli személyek.

    A megkérdezett házi orvosok közül az egyik kijelentette: "a vak is láthatja, hogy a telefonon keresztül - ha ritkán is -, más betegségeket is diagnosztizálhatnak sertésinfluenzaként, és ennek súlyos megbetegedés vagy akár halál is lehet a következménye".

    Európában messze Nagy-Britanniát sújtja legjobban az új influenza. A 41 halálos kimenetelű esetből 30 történt Nagy-Britanniában.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.08.06 10:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogamzásgátló implantátum a szülők tudta nélkül

    Titokban, szüleik tudta nélkül kaptak fogamzásgátló implantátumot 13 éves lányok Nagy-Britanniában, miután a kormány néhány éve ösztönzi a tinédzserkori terhességek megelőzését. Mint kiderült, Southhampton kilenc iskolájában kínáltak fel a fiatal lányoknak fogamzásgátló implantátumot, ám a gyakorlatban ennél több helyen történhettek hasonló esetek.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    H1N1 - "Egymillióan is meghalhattak volna"

    Mexikó egészségügyi minisztere szerint a H1N1 miatt bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően nem halt meg egymillió ember az országban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.