• Új influenza: magyar gyorsteszt, amely 2 óra alatt ad eredményt

    Szerző: MTI

    Indulhat annak a magyar vírustesztnek a gyártása, amely két óra alatt kimutatja az új típusú influenzavírust a szervezetben - tájékoztatta a gyártó cég kedden az MTI-t.

    A tesztet csütörtökön mutatják be a sajtó képviselőinek Budapesten. A gyártó Diagon Kft. az eseményre szóló meghívóban annyit közölt: a legkorszerűbb teszt, amely magyar szabadalom, az eddigi három nap helyett két óra alatt képes kimutatni a H1N1 vírus jelenlétét, hatékonyabb és olcsóbb eljárással, egy lépésben.

    Hirdetés

    Korábban két cég is jelezte Magyarországon, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust: a GenoID Kft. az amerikai járványügyi központ által kifejlesztett teszt elérhetővé válásáról tájékoztatta az MTI-t, míg a Diagon Kft. azt közölte, hogy felkészült a molekuláris gyorsteszt előállítására.

    A Diagon Kft. májusban tájékoztatta arról az MTI-t: felkészült arra, hogy olyan molekuláris diagnosztikai gyorstesztet állítson elő a H1N1 vírus diagnosztizálására, amelynek segítségével a jelenlegi három nap helyett két óra alatt kimutatható a vírus.

    A cégnek megvolt a technikai háttere a gyártáshoz

    A Diagon jelenleg is rendelkezik hasonló vírusos megbetegedések hatékony szűrésére alkalmas világszínvonalú technológiával, hiszen száznál is több országba szállít a különböző kórokozók kimutatásához szükséges teszteket, illetve azok gyártását lehetővé tévő anyagokat - közölte a cég.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban tette közzé a H1N1 vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodikát, amely úgynevezett PCR analízist ír elő. Ez az eljárás a hagyományos mikrobiológiai módszerekhez képest jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát - közölték akkor.

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat.

    Kitértek arra, hogy a Diagon felvette a kapcsolatot az Országos Epidemológiai Központtal. A gyorstesztek gyártása csak a tesztanyagok előállításának külső, független értékelése után következhet - írta közleményében a cég, hozzátéve, hogy ideális esetben néhány hét alatt lezárulhat az engedélyezési eljárás.

     Az új influenza első magyar halálos áldozata

    Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében. A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban nem járt orvosnál. Tovább>>
    A GenoID Kft. biotechnológiai társaság ügyvezető igazgatója májusban azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarországon is elérhetővé vált az új típusú influenzavírus tesztje, amelyet az amerikai járványügyi központ fejlesztett ki.

    A vizsgálat a legmodernebb molekuláris diagnosztikai eljárásokat alkalmazza, a technológiával nagy biztonsággal azonosítható az új típusú influenza akár már két óra alatt is - mondta el Nyíri Miklós, aki hozzátette: az eljárás annyiban jelent újdonságot, hogy kimutatható: nem egyéb, hanem az új típusú influenzavírus jelent meg a szervezetben.

    Az eddigi jelentések szerint a legutóbb tizenhárom esetben igazolták az új influenzavírus (A/H1N1) jelenlétét betegekben a laboratóriumi vizsgálatok. Összesen 99 ember szervezetében mutatták ki eddig a vírust Magyarországon.

      Klinikai teszt nélkül megkezdték a vakcina tömeggyártását Tajvanon

    A tajvani Adimmune biotechnológiai cég kedden elkezdte az új influenza elleni oltóanyag tömeggyártását, pedig még be sem fejeződött a vakcina klinikai kipróbálása. A cég azért fogott a kockázatos megoldásba, mert az őszi influenzaszezon kezdetére el kell készülnie az oltóanyaggal.
    Az Adimmune Tajvan egyetlen humán oltóanyaggyártója, és a kormánnyal kötött szerződése értelmében október végére 5 millió adag vakcinát kell leszállítania, közölte a cég vezérigazgatója, Ignatius Wei. A gyár már végzett állatkísérleteket az oltóanyaggal, de a humán kipróbálás csak szeptember kezdődik. Emiatt sokan bírálják a céget, kifogásolva, hogy kipróbálatlan gyógyászati terméket kezdett el gyártani.
    De a Tajvani Nemzeti Klinika egyik orvosa, Huang Li-min, aki a humán kipróbálást fogja ellenőrizni, úgy minősítette az eljárást, hogy a cég kalkulált kockázatot vállal. "Kénytelen ezt tenni, mert versenyt fut az idővel" - jelentette ki az orvos az AFP francia hírügynökségnek. "Van ebben kockázat egy gyógyszergyártó számára, de tapasztalt cég esetén ez a kockázat kicsi" - tette hozzá.
    A gyógyszergyártók világszerte nagy erőfeszítést tesznek, hogy őszre előjöjjenek az új influenza elleni oltóanyaggal, amikor a vírus visszatér az északi félgömbre, valószínűleg agresszívebb formában. Tajvanon a múlt héten okozta az első halálos áldozatot az új influenza. A páciens egy 39 éves férfi volt, akinek korábban májrákja és májgyulladása volt.
    További 10 influenzásnak súlyos az állapota, közülük 3 intenzív osztályon van. Jeh Csing-csuan egészségügyi miniszter korábban bejelentette, hogy novemberben kezdik az új influenza elleni oltást. A 23 milliós Tajvan kormánya a már megrendelt 5 millió adagon kívül további 5 milliót tervez vásárolni. (FH)

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.04 17:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Meningococcus B vakcina - Mikor lehet újra hozzájutni az oltáshoz?

    A Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány. A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.