• Új influenza: kiket fenyeget leginkább a fertőzés?

    Szerző: MTI

    A súlyosan elhízott embereket különösen veszélyezteti az új influenzavírus, az A/H1N1 - közölte az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) július végén elkészült kockázatelemzésében, amely hamarosan olvasható lesz a pandemia.hu honlapon is.

    Az ECDC összefoglalója szerint a tapasztalatok alapján nincs jele annak, hogy az új vírus a szezonális influenzákhoz képest más módon terjedne, esetleg szennyezett étellel vagy itallal is fertőzne.

    Hirdetés

    A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, így az átlagemberek általános higiénés intézkedésekkel védekezhetnek a viszonylag enyhe lefolyású fertőzés ellen.

     

      Új influenza - 59 igazolt eset Magyarországon


    Az elmúlt napokban 12 új influenzás beteget regisztráltak Magyarországon. Ezzel - a halálos esettel együtt - 59-re emelkedett itthon az A(H1N1) -fertőzöttek száma. Tovább>>

    Mint írják, az A/H1N1 a szezonális influenzához hasonló tüneteket vált ki, ugyanakkor jóval könnyebben terjed "szezonális társainál". "Az eddigi tapasztalatok nyomán a pandémia a 2009-2010-es szezonban a populáció 30 százalékát fertőzheti meg" - véli a járványügyi és betegségmegelőzési központ.

    A rizikóelemzés szerint a járvány elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintheti, a 60 év felettiek körében az új influenza a szezonális influenzához képest kevésbé jelenhet meg.

    A fertőzöttek mintegy 75 százaléka eddig a 29 év alattiak köréből került ki az európai régióban.

    A betegek 22 százaléka 9 év alatti gyermek, egyharmada 10 és 19 év közötti tinédzser, további 20 százaléka pedig 20 és 29 év közötti fiatal felnőtt. A betegek további egytizede 30 és 39 év közötti, míg a maradék 15 százalék kerül ki csupán a 40 év feletti lakosságból.

    A halálozási mutatók szerinti legveszélyeztetettebbek

    A halálozási mutatókat tekintve legveszélyeztetettebb csoportokhoz tartoznak a két évnél fiatalabb kisgyermekek, a terhes kismamák és a rossz egészségi állapotban lévő felnőttek, különösen az elhízottak - emelték ki. Kórházi kezelésre a fertőzöttek egy-két százaléka szorul az eddigi adatok szerint, ugyanakkor az ECDC arra figyelmeztet, hogy ez az arány növekedhet az influenzaszezon idején, amikor a vírus terjedéséhez kedvezőbb éghajlati körülmények alakulnak ki.

      Az új influenza első magyar halálos áldozata


    Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében.A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg. Tovább>>

    Emiatt a szervezet felhívja a figyelmet, hogy megfelelő előkészület hiányában komoly nyomás nehezedhet az egészségügyi szolgáltatásra. Az ECDC azt még nem tudja megmondani, hogy az őszi influenzaszezon idején mi történik majd az A/H1N1 vírussal, várható-e mutáció, illetve átveszi-e a szezonális influenza helyét.

    Ugyanakkor - az ECDC közlése szerint - ősszel ismételten előretörhet a járvány, sőt a vírus egy sokkal veszélyesebb formája is megjelenhet, hasonlóan az 1918-19-es spanyolnátha világjárványhoz. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az A/H1N1 vírus általánosan jól reagál az ECDC által is ajánlott, két antivirális szerre.

    Az ECDC az amerikai és európai tapasztalatokat elemezve adta ki ideiglenes rizikó-előrejelzését az új influenzával kapcsolatban. A dokumentum alapján elkészülő akcióterv megjelenése augusztus 5-ére várható.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.29 13:58
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.