Egy magyar magánklinika abortumokból jutott őssejthez - lebuktak

Szerző: Független Hírügynökség

Illegálisan végzett őssejtkezelést egy magyar magánklinika, általában ötmillió forintért. Az őssejtet abortumokból nyerték ki, a készítményeket pedig a beadás előtt nem tesztelték sem embereken, sem állatokon. Az ügyben négy embert fogtak el a nyomozók.

Egy magyar irányítású őssejt-kutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika végezte 2007. óta az illegális őssejt-kezeléseket.

Mik az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak. Bővebben az őssejtekről >>
Egy ukrán nő volt az, aki abortumokból kinyerte az őssejteket, ezt később amerikai állampolgárságú társa adta be a betegeknek.

A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem pedig állatokon, a hatásuk ismeretlen volt. A kezelést végzők egy-egy terápiáért általában 5 millió forintot vagy 25 ezer amerikai dollárt kértek.

Az érintetteknek nem voltak meg sem a szükséges szakhatóság, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyei.

Négy embert vettek őrizetbe

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn csaptak le az illegális kezelést végzőkre egy budapesti egészségügyi intézményben, amikor éppen egy beavatkozásra készültek. Négy embert vettek őrizetbe: az amerikai és az ukrán nőt, illetve két magyart.

Egyelőre csak az egyikükről lehet tudni: a férfi a betegek és az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített.

Az elfogás után mindannyiuknál házkutatást tartottak, egyebek mellett számítógépeket foglaltak le.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre annyit közölt, hogy a gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek.

Az NNI már kezdeményezte a két magyar és két külföldi előzetes letartóztatását, a gyanú: üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Őssejtek - Tároltassuk-e a...

A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Mit tudunk az őssejtbankokról?

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.