Mire lehet gyógyír egy kék ételfesték?

Szerző: MTI

Egy elterjedten használt, biztonságos, kék ételfesték azonnali intravénás alkalmazásával minden eddiginél jobb eredmény érhető el a gerincsérülések kezelésében - közölték amerikai kutatók hétfőn.

A Rochester Egyetem munkatársai Maiken Nedergaard vezetésével patkányok gerincsérülésén tesztelték a briliánskék-G (Brilliant Blue G, BBG) jelű ételfestéket.

A festéket a sérülést követő lehető legrövidebb időn belül juttatták intravénásan a patkányok megsérült gerincagyába, ezzel megelőzték a gyulladás kialakulását és csökkentették a másodlagos sérüléseket.

Amikor az agyban vagy a gerincvelőben lévő idegsejtek károsodnak, olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek a környező sejtek pusztulását okozzák.

Ennek pontos okát nem ismerik a szakemberek, ám ha sikerülne megelőzni a másodlagos károsodást, enyhébb következménnyel járna a szélütés vagy a gerincagy sérülése.

Csökkentheti a másodlagos károsodás mértékét

"Ma még nincs hatékony kezelés a gerincagy akut sérülésére - szögezi le tanulmányuk kiindulópontját közleményében Steven Goldman, a kutatás egyik résztvevője.

- Reményeink szerint ez a munka praktikus, biztonságos anyaghoz vezet, amelyet a páciensek sérülésük után rövid időn belül megkapnának, hogy ezáltal csökkenjen a szokásos másodlagos károsodás mértéke".

Nedergaard kutatócsoportja olyan anyagot keresett, amely lekötheti a sérüléskor keletkező vegyületek egyikét, az ATP (adenozin-trifoszfát) molekulát.

Megállapították, hogy BBG jelű kék ételfesték kapcsolatba lép az ATP-vel egy receptoron keresztül, ezáltal mintegy leköti.

Csökkenti a gerincagy sérülés súlyosságát

"Megállapítottuk, hogy a receptort gátló BBG intravénásan történő alkalmazása jelentősen csökkentette a gerincagy sérülés súlyosságát, minden bizonyítható mérgező hatás nélkül" - írják a szerzők. A szer csak azoknál a pácienseknél kockázatos, akiknek vérmérgezésük alakult ki.

A szóban forgó ételfesték egy másik kék színezék származéka, amelyből az Egyesült Államokban egy ember évente átlagosan 16 milligrammot fogyaszt el. Nedergaard felhívta a figyelmet arra, hogy a humán próbákra még éveket várni kell.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.