Egyelőre nem lehet tudni, hogy Massa szenvedett-e szemkárosodást

Független Hírügynökség
megjelent:

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű szemkárosodást szenvedett a Ferrari brazil pilótája, Felipe Massa - mondta a Független Hírügynökség kérdésére az operációt végző Veres Róbert professzor.

A szakember szerint a versenyző - akit a hétvégi, Forma-1-es Magyar Nagydíjon talált fejbe az egyik autóról leszakadó rugó - biztosan szenvedett valamilyen szemkárosodást, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen súlyosat.

Veres Róbert elmondása szerint a klasszis túl van az életveszélyen, és reméli, hogy Massa újra tud majd versenyezni.

Agyrázkódás, traumás agyi sérülések

Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (agyrázkódás). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki. Agyrázkódás, traumás agyi sérülések

Mint mondta, a vizsgálat eredménye megnyugtató volt. Közölte, hogy hétfőn újabb CT-vizsgálatot végeznek majd el az orvosok, hogy kontrollálni tudják az előző napi hasonló vizsgálat eredményeit.

Arra a kérdésre, hogy a CT-vizsgálatokból tudható-e, hogy a versenyző agya megsérült-e, Bocskai István azt mondta: az eredmények bizakodásra adnak okot.

"Semmiféle olyan aggodalomra okot adó jelzést nem vettek az orvosok a CT-eredményről, amely ezt kimutatná, de (...) korai lenne bármilyen kijelentést tenni" - fogalmazott a szóvivő.

Szomorú krónikák

A sportágban sok versenyző halt már meg baleset következtében, elsősorban a korai időkben, az 1950-es évek elejétől az 1970-es évek végéig.
A meghalt versenyzők nagy része a mai biztonsági felszereltségű autókkal és pályákkal megmenthetőek lettek volna. A sportág utolsó két balesetben meghalt versenyzője az osztrák Roland Ratzenberger és háromszoros világbajnok Ayrton Senna.
Mindketten az 1994-es Formula–1 San Marinó-i Nagydíjon vesztették életüket. A Formula–1 másik legsötétebb hétvégéje az 1960-as Belga Nagydíj volt, amelyen szintén kettő pilóta halt meg. (Forrás: Wikipedia)

Mindent megtesznek a felépüléséért

Hangsúlyozta: az orvosok és az ápolók mindent megtesznek a pilóta felépüléséért. Kiemelte, hogy Európa egyik legkorszerűbb kórháza a Honvédkórház (vagyis az ÁEK), és egy olyan csapat dolgozik a versenyző gyógyulásán, amelynek tagjai misszióban tapasztalatot szerzett katonaorvosok. Mint mondta, olyan szakemberek végezték a műtétet, akik nagyon extrém sérülésekkel is foglalkoztak missziós tevékenységük során.

Felipe Massa 2002 óta versenyez az autósport elitkategóriájában, eddig 116 futamon indult, 11 alkalommal intették le elsőként, és 15-ször rajtolt az élről.

(MTI, Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.