Csak a gazdag országoknak jut az oltóanyagból?

Szerző: Független Hírügynökség

A világ tehetősebb országai több száz millió adagot rendeltek már az egyelőre csak készülő újinfluenza-vakcinákból. Szakértők szerint a szegényebb országoknak nem marad majd a szűkös készletekből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem hivatalos becslése szerint a világ laboratóriumai csak körülbelül évi 900 millió adag oltóanyagot képesek gyártani, miközben a Föld lakossága 6,8 milliárd fő.

A multinacionális gyógyszergyárak ennél optimistábbak, ami a gyártási kapacitásokat illeti. De mivel az új influenza elleni oltást valószínűleg kétszer kell beadni, így mégiscsak az jön ki, hogy a világ lakosságának a többsége nem kap majd belőle.

Már vannak jelei annak, hogy a gazdagabb országok több vakcinát fognak megvenni, mint amennyi a népesség arányában jutna rájuk. Közben Afrika, Ázsia és Latin-Amerika országai nem lesznek képesek biztosítani lakosaiknak a megfelelő mennyiségű oltóanyagot.

"A korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló vakcina nagy része a gazdag országokhoz kerül majd. Megint ki fog derülni, hogy a gazdagok előnybe kerülnek, és aki nem tud fizetni, az nem jut hozzá (az egészségügyi szolgáltatáshoz)" - jelentette ki a WHO főigazgatója, Margaret Chan.

A franciák mindenkit, az angolok a lakosság felét be akarják oltani

Franciaország például 64 millió lakosa számára 94 millió adag oltóanyagot rendelt, plusz 36 millió adagra opciót jelentett be. Vagyis októberrel kezdve az ország minden egyes lakosát be akarják oltani.

Az Egyesült Államok első lépésként 1 milliárd dollárt tett félre vakcinavásárlásra. Nagy-Britannia azt tervezi, hogy jövő év elejére a 60 milliós lakosságnak legalább a fele kapjon oltást, a fennmaradó rész pedig utána, amilyen gyorsan csak lehetséges. Ausztrália is elegendő mennyiségű oltóanyagot rendelt meg 21 millió lakosa számára.

Amint a gazdagabb országok egymás után fogják a példát követni, a rendelkezésre álló készlet hamar kimerül, az árak pedig emelkedni fognak.

Megnövelt gyártás mellett is kevés a készlet

Latin-Amerika már aggódik, hogy nem jut majd hozzá az oltóanyaghoz. "Információink szerint a kapacitás nagy része már le van foglalva" - jelentette ki a latin-amerikai egészségügyi miniszterek találkozója után az argentin tárcavezető, Juan Manzur.

A gyógyszergyárak versenyt futnak, hogy már szeptemberben, októberben elkezdhessék az oltóanyag termelését, és intézkedéseket hoznak a gyártókapacitás növelésére. De még ha kétszer több vakcinát állítanának is elő, mint az a bizonyos évi 900 millió adag, az is messze elmaradna attól a mennyiségtől, amely ahhoz kellene, hogy a bolygó minden lakója védelmet kapjon az új influenza ellen.

A WHO tárgyalásokat kezdett a gyógyszergyárakkal, hogy bizonyos mennyiséget adjanak ingyen vagy olcsón a fejlődő országoknak. A gazdag országokat is arra fogja kérni a világszervezet, hogy oltóanyagkészletük egy részét adják át a szegény országoknak.

Németország szerint elegendő a lakosságnak csak 30 százalékát beoltani, ezért csupán 50 millió dózis oltóanyagot rendelt. Ez 25 millió embernek elég, de éppen beleférnek az egészségügy és a közszolgáltatások dolgozói, valamint az egészségileg veszélyeztetettek, mint a terhes anyák és a kisgyerekek. De azért Németország sem zárta ki, hogy további mennyiséget rendel, ha a helyzet romlik.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.