Új influenzavírus - Meghalt egy beteg Magyarországon

Szerző: MTI

Meghalt egy 41 éves férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben - tudta meg az MTI szerdán.

Az állapotát súlyosbító alapbetegségei voltak annak a 41 évesen elhunyt férfinak, akinél az influenza A(H1N1)v jelenlétét igazolta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ PCR vizsgálata.

Eddig 36 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, ebből 35 enyhe lefolyású volt, 1 személy – aki vírusfertőzést súlyosbító alapbetegségekben szenvedett – életét vesztette. A beteg halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik életüket.

Rajta kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többiek tartózkodási helyükön kerültek elkülönítésre. A kormány április vége óta a nemzeti pandémiás tervben meghatározott lépések szerint szervezi az influenza A(H1N1)v elleni védekezést.

Október elejére megkezdődhet a lakosság tömeges oltása

A tömeges védőoltások csökkentik a leghatékonyabban a megbetegedések súlyosságát és gyakoriságát. A kabinet döntése értelmében megkezdődött a vakcina tömeges gyártására való felkészülés, amelynek eredményeképp szeptember végére rendelkezésre fog állni az engedélyezett, biztonságos oltóanyag, október elejére pedig megkezdődhet a lakosság tömeges oltása mind a szeonális, mind a pandémiás vakcinával.

Hazánk ezzel élen áll az influenza A(H1N1)v elleni védekezésre való felkészülésben, Magyarországon az első között kezdődhet majd meg a tömeges védőoltás. Az influenza cseppfertőzéssel terjed.

A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Egyszer használatos papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk.

Az új influenzavírus tünetei

3 újabb újinfluenzás eset Magyarországon

3 újabb A(H1N1) vírusfertőzést igazolt az Országos Epidemiológiai Központ az utóbbi napokban, ezzel már 29-ra nőtt a magyarországi új influenzások száma - derül ki az ÁNTSZ honlapján található közleményből.

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük.

Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.

Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat.

Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Több mint 700 halott a világon - WHO

Már több mint 700 ember halt meg az új influenzában világszerte április óta, amikor ez a vírus elkezdett terjedni - jelentette be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az utolsó, július 6-i WHO-s hivatalos statisztikában még 429 haláleset szerepelt. A WHO a múlt héten bejelentette, hogy beszünteti az egyedi megbetegedések világösszesítését, miután a járvány példátlan sebességgel terjed.
A szervezet még azzal is indokolta a változtatást, hogy a páciensek túlnyomó többségénél a betegség lefolyása enyhe, és általában orvosi kezelés nélkül is egy héten belül meggyógyulnak. A WHO szerint a normál influenzától évente 250 - 500 ezer ember hal meg a világon.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.