Illegális "gyerekgyárat" lelpleztek le

Szerző: MTI

Illegális "gyerekgyártás" miatt vettek őrizetbe Bukarestben több személyt, miután kiderült, hogy egy izraeli tulajdonban lévő klinikán román nőktől vásárolt petesejtekből német és izraeli asszonyok számára folytattak mesterséges megtermékenyítést, ráadásul a "megrendelőket" be is csapták.

A romániai Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (DIICOT) ügyészei huszonkilenc személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot.

Kiderült ugyanis, hogy az izraeli tulajdonban lévő bukaresti Sabyc klinikán a román törvényekbe ütköző tevékenységet folytattak.

Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?

Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Mit lehet tenni a fogamzóképesség növelése érdekében.
Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?>>

A hatóságok őrizetbe vettek egy nőgyógyászt, a klinika vezetőjét, valamint egy titkárnőt is, aki tevékenyen részt vett a petesejt-kereskedelemben.

A rajtaütés pillanatában harminc izraeli asszony is a helyszínen tartózkodott, őket éppen a mesterséges megtermékenyítésre készítették elő.

Lefoglaltak nagy mennyiségű pénzt is, és elkobozták a klinika számítógépeit, iratait.

Az intézményt egy izraeli orvoscsalád alapította 1999-ben.

A híradások szerint itt eddig mintegy kétezer mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre.

A petesejtek zöme roma nőktől származott

A petesejteket romániai - többségükben roma - 18 és 30 év közötti szegény nőktől vásárolták 200-250, esetenként 800-1000 euróért.

Hogyan működik a spermabank?

A spermabank olyan intézet, ahol a hímivarsejteket lefagyasztják és fagyasztva tárolják későbbi felhasználás céljából. Spermabankhoz fordulhatunk akkor is, ha az andrológiai vizsgálat a férfi partnernél nem igazol hímivarsejtet. Hogyan működik a spermabank?>>

A főleg Németországban és Izraelben élő női ügyfelek a mesterséges megtermékenyítésért állítólag 10-15 ezer eurót fizettek.

A román törvények tiltják az anyagi ellenszolgáltatásért történő petesejt-adományozást. A klinika ráadásul nem is rendelkezett az effajta tevékenységhez szükséges engedélyekkel.

A lefoglalt iratokból kiderült, hogy a "megrendelőket" ráadásul be is csapták.

Többeket közülük ugyanis úgy tájékoztattak, hogy a donor szőke és kékszemű, valójában sötét hajú és barna szemű volt.

Nem ez az első gyerekgyártási botrány

A férfiak nemzőképessége

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?>>
Romániában nem ez az első "gyerekgyártási" botrány. Már 2005-ben a bűnügyi hatóságok látókörébe került egy izraeli orvos által 1998-ban alapított klinika, a Global Art

Az ügyet akkor a BBC News robbantotta ki egyik híradásával, amelyben bemutatta a külföldi megrendelésre dolgozó intézményt.

Az akkori vizsgálatok szerint a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket a klinika Romániában gyűjtött petesejtekkel egyesítette, ezeket pedig szintén lefagyasztva juttatta vissza a feladónak.

A magzatot a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültették be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe.

Állítólag bukaresti egyetemeken tanuló lányok adták pénzért petesejtjüket, így egészítve ki keresetüket. A klinika 200 dollárt fizetett mindegyiküknek.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Az ondó számos vírusnak nyújt...

A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.